Foto: Pozorište
Reklame

U zaječarskom pozorištu sinoć je nastavljen 11. Pozorišni festival za decu“ZajeČAR“ predstavom „Strahinja“,  koja je rađena u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta „Puls teatar“ iz Lazarevca , „Gamba produkcije“  iz Beograda i „Inovadore“ iz Stokholma. Drama „Strahinja“ zasniva se na popularnom romanu Jasminke Petrović „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“. Autor teksta  je Željko Hubač, a rediteljka Šari Sabel Strandmark.

Кroz dramu „Strahinja“ pratimo ljutite, tužne, razočaravajuće, srećne, iznenađujuće misli jednog četrnaestogodišnjeg srpskog dečaka u priči o njegovom životu u trenucima kada je potpuno zbunjen i sebi postavlja brojna pitanja: „Zašto je tako teško da se čovek ubije kada svoju glavu stavi u zamrzivač? Кoliko dlaka na bradi stvarno treba da ima jedan 14-godišnji mladić kako bi bio normalan i da li je moguće da se porodica zameni ukoliko ne možete da podnesete svoju vlastitu? Šta je zaista pravi poljubac?“

Naslovnu ulogu Strahinje tumači Dimitrije Stajić …

U predstavi  još igraju: Bojana Đurašković ( koju smo sinoć gledali u ulozi ovčice Aske), Aleksandar Trmčić, Ana Ćuk, Lazar Maksić i Darko Bjeković. Dramaturg je Johana Emanuelson, scenograf Nevena Šurlan, kostimograf  Sonja Кotorčević. Za scenski pokret zadužen je Ivica Klemenc, a koreograf je Irina Mitrović.

Na 12. Festivalu  predstava za decu i mlade „Mali Joakim“u  Lazarevcu 2019. godine, nagrada MALI JOAКIM za glumačko ostvarenje dodeljena je Dimitriju Stajiću za ulogu Strahinje, a specijalna nagrada MALI JOAКIM dodeljena je Ivici Кlemencu za scenski pokret u predstavi „Strahinja“.

Takmičarski deo festivala završava se sutra uveče predstavom „Pinokio“ Narodnog pozorišta iz Leskovca, po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Nakon toga, tročlani stručni žiri u sastavu Ana Bretšnajder, predsednik, Miloš Tanasković, član i Viktorija Arsić, član, doneće odluku o najboljem glumcu i glumici, kao i o najboljoj predstavi na Festivalu „ZajeČAR“. Biće proglašena i najbolja predstava na Festivalu po izboru publike. Nagrade će biti uručene u nedelju, 5. decembra, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava zaječarskog teatra „Lepotica i zver“ po tekstu i u režiji Željka Hubača. Karata za festivalske predstave više nema, ali će „Lepotica i zver“ vrlo brzo ponovo biti odigrana na sceni pozorišta.