Foto: Pozorište

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Кrfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva, uz domaćinstvo i pokroviteljstvo Grada Zaječara i blagoslov Eparhije Timočke, u zaječarskom pozorištu su organizovali zadužbinarski koncert „U čast predaka, za budućnost potomaka“. 

Nastupili su grčki  horovi sa Кrfa: Mešoviti hor  kulturnog društva „Paksos“ i hor „Кovertura“, koji su maestralnim izvođenjem horskih kompozicija proveli publiku  kroz grčki melos inspirisan tradicijom, ali i mjuziklima i rok muzikom, a izveli su i nekoliko srpskih pesama.

U programu su učestvovati i Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, Hor Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice i starija dečja grupa Gradskog folklornog ansambla „ZO-RA“ iz Zaječara.

Na kraju programa grški I srpski horovi izveli su dve zajedničke kompozcije “Ovo je Srbija” I “Tamo daleko”, čime je potvrđeno neraskidivo prijateljstvo bratskih naroda, grčkog i srpkog, uspostavljeno tokom prvog svetskog rata. Krf je za srpsku vojsku, posle albanske golgote, bilo Ostrvo spasa i od 1916-18 godine sedište srpske države.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio je statuetu Zorana Radmilovića predsedniku Krfskog udruženja grčko-srpskog prijateljstva Željku Popoviću i  zahvalnice rukvodiocima horova sa Krfa.

Gosti sa Krfa iskazali su posebnu zahvalnot  Gradu Zaječaru, Eparhiji Timočkoj i Narodnom pozorištu Timočke krajine –Centru za klturu “Zoran Radmilović”.

Sredstva od prodaje ulaznica koristiće se za izgradnju obrazovnog dečjeg kampa na Кrfu.

Reklame