Foto: Pozorište

U Vražogrncu je sinoć završena dvodnevna, 39. Smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“, jedinstvena u Srbiji.

Ocenjivao se scenski prikaz običaja i nastup izvornih grupa KUD-ova: „Sloga” iz Vražogrnca, „Vuk Karadžić” iz Osipaonice, „Božur” iz Zvezdana, „Dragan Živadinović”, iz Мalog Izvora kod Boljevca, i „Markov kamen” iz Valakonja Bukova.

Selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije Zoran Katić predložio je da na Republičkoj smotri narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu učestvuju „Sloga“ iz Vražogrnca i „Vuk Karadžić“ iz Osipaonice.

U revijalnom delu programa nastupili su gosti iz Bugarske, tancova grupa „Čitališta prosveta“ iz Rabrova kod Vidina i FSDR “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.

U okviru manifestacije održano je i takmičenje u kuvanju pasulja. Prema odluci žirija, pobednik je ekipa Vražogrnca.

Organizovano je i takmičenje u tradicionalnim spotskim disciplinama. U nošenju točka oko bala pobednik je Martin Filipović iz KUD-a „Sloga” iz Vražogrnca, u kotrljanju bale pobedili su Dimitrije Jović i Milica Ćurčija iz KUD-a „Božur” iz Zvezdana, u kotrljanju točka najbolja je Selena Selimović, a u kotrljanju balvana pobednik je Nikola Ramić, oboje iz FSDR „Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.

U okviru „Zaječarskog kulturnog leta” organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Vražogrnac, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame