Foto: Pozorište

U Šljivaru kod Zaječara, juče je održana nova manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “ Sabor Sv. Trojice“, na zahtev meštana ovog sela. U kulturno umetničkom programu učestvovalo je sedam KUD-ova: „Šljivar“ iz sela domaćina, „Novo doba“, Grlište, „Graničar“ iz Halova, „Božur“, Zvezdan, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Vrelo“ iz Nikoličeva i „Nikola Pašić“ iz Zaječara.

Meštani Šljivara i njihovi gosti, u prepunoj sali Doma kulture, nisu krili oduševljenje zbog organizovanja smotre i uživali su u nastupima folklora. Od kolikog je značaja organizovanje Sabora za njihovo selo potvrđuje podatak da sala Doma kulture nije koriščena od 1995. Godine, i da je posle dužeg vremena vraćen folklore u kome igraju gotovo sva deca iz sela.
Manifestaciju je otvorila Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “ Zoran Radmilović“-Zaječar.

U okviru manifestacije održano je takmičenje u pripremanju gulaša. Prvo mesto osvojila je ekipa KUD-a “Romulijana” iz Gamzigrada.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu“Zoran Radmilović“, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i mesnom zajednicom Šljivar, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame