Foto: Pozorište

U okviru pratećeg programa 11. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, predstavljena je knjiga „Drame za decu“ pisca Željka Hubača u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine-C entra za kulturu „Zoran Radmilović“. Knjiga obuhvata pet dramskih tekstova za decu : „Lepotica i zver“ ,“Mala sirena“, „Carevo novo odelo u zemlji čuda“ , „Razmaženi princ“ i „Uspavana lepotica“.

Direktor zaječarskog pozorišta i Festivala Vladimir Đuričić podsetio je da svake godine na Festival dolazi neko od značajnih književnika koji stvara i za decu. Prvih nekoliko godina bio je Dobrica Erić, posle toga Ljubivoje Ršumović, pa je tu bio i dr Miodrag Maticki, a evo sada je tu, od njih dosta mlađi, ali već etablirani književnik Željko Hubač, koji u svom obimnom dramskom delu ima jedan dobar deo stvaralaštva za decu. Time se nastavlja tradicija, ne baš tako davno uvedena, da dela koji neki autor priredi, ili posveti za izvođenje u zaječarskom teatru, budu izdata kao knjiga.

Urednik izdanja je Miloš Petković, a naslovnu stranu je uredio Jovan Tarbuk, na predlog autora.

Željko Hubač je istakao da je kao pisac imao tu sreću da mu pre desetak godina bude štampana knjiga drama za odrasle i da je štampanje drama za decu, po želji Vladimira Đuričića, na neki način prirodno zaokruženje onoga što jedan dramski autor treba da ima tokom života.

„ Ovo je 5 odabranih drama iz tog opusa drama za decu. Kao što je jedan Vlada bio kriv što je ova knjiga izašla, tako je i jedan drugi Vlada kriv što sam ja uopšte počeo da pišem za decu, a reč je o pokojnom Vladi Grubanovu, legendi jugoslovenskog lutkarstva koji je od mene, tada mladog dramskog autora poručio dramu za lutkarsko pozorište. Uvek sam mislio da je dramski rukopis jedan, međutim, shvatio sam, radeći sa njim da su deca zahtevnija publika, i da im lako odlazi pažnja, ukoliko ih ne drži sadržaj. Ono što je Vlada uvek govorio je da to ne treba uvek da bude gaf i smeh, već da taj sadržaj mora da bude pre svega emocija i ono što sam ja pokušao i što je pisac pogovora ove knjige Aleksandar Milosavljević i apostrofirao je, da sam na neki način uspeo da deci predočim svet ljubavi. Deca se naravno rode u velikoj ljubavi, odrastaju u velikoj ljubavi roditelja, prijatelja, a onda svi mi odrastemo i suočimo se sa svetom koji ume da bude jako grub“, kaže Hubač.

Željko Hubač je rođen u Tuzli 1967. godine, a odrastao u Zenici i Leskovcu. Kao inženjer elektrotehnike i apsolvent na Prirodno matematičkom fakultetu, upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao na odseku dramaturgije. Njegovi dramski komadi su do sada 47 puta premijerno igrani u profesionalnim pozorištima i reprizirani više od 1000 puta. Predstave rađene po njegovim dramama bile su u selekciji više od 50 domaćih i stranih festivala. Drame su mu prevođene na: engleski, nemaški, ruski, bugarski, poljski i japanski jezik.

Reklame