Reklame

Brojna sela na istoku Srbije opustela su. Često tek po neko još uvek aktivno domaćinstvo odoleva zaboravu. Premda obavijeni velom zaborava, ovi raskošni krajolici istoka još uvek se mogu pohvaliti vanvremenskom i natprirodnom lepotom koja do izražaja dolazi upravo u jesen, kada iz plodovi rodne staroplaninske zemlje dozrevaju i svojim bogatim ukusima mame da budu uzbrani i doneti na sto.

U ovo smo se uverili putujući ka Kadibogazu.

Ono što mnogi i ne stižu, ali i nikada nisu bili u prilici da vide, zabeležili smo oštrim okom Motorole G30.

Jesenje lišće poput zlata rasuto kraj puta, privuklo nas je da zastanemo i prošetamo na kratko uživajući u šušketanju. Okom kamere zapisali smo, zapravo, svetlopisali tu magično zlatnu boju.

Nastavljajući dalje ka Novom Koritu i Kadibogazu prošli smo kroz jedno od nekada najvećih sela Timočke krajine – Ošljane. U dvori štima neizbežni čuvarkuća, a u vinogradima nabrekli grozdovi čekaju da se kao nekada, pojave domaćini i uberu plodove.

Ovce žurno na popodnevnu pašu prašnjavim sokakom prate usamljeni pastir i njegov pas – nije im do razgovora, sa njihovim odlaskom ponovo nastaje tajac – oko kamere postaralo se da i ovaj tren bude sačuvan zauvek.

Nastavljamo dalje ka Novom koritu. Sabor na Kadibogazu oduvek je okupljao veliki broj posetilaca, tanka linija koja deli dve zemlje – Bugarsku i Srbiju u dane sabora se briše i nastaje opštenarodno veselje. Sada na Kadibogazu vlada tajac. Aktuelna dešavanja prevorila su veselu vašarsku vrevu u tišinu. I obližnja karaula, još uvek aktivna, je utihnula. Samo lavež vernog šarplaninca Mede opominje da je neko tu i čuva tišini granicu. Na poljima koja su nekad kosili vojnici iz svih krajeva Juge, koji su svoje dane provodili na karauli stogovi svedoče da je počela priprema za dugu staroplaninsku zimu.

Slike koje govore više od hiljadu reči, zabeležene našom Motorolom, svedoče o raskošnoj lepoti sela u kojima priroda još uvek buja, i čeka da se vrate oni koji su pre par decenija pošli put grada u potazi za boljiim životom.

Više o Motoroli na https://www.motorola.com/rs/sr