Foto: Pozorište

U Grljanu je sinoć završen 38. Sabor frulaša, jedna od najstarijih manifestacija narodnog stvaralaštva u Srbiji, na kojoj se organizuje takmičenje na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima. Učestvovalo je dvadesetak takmičara iz Timočke krajine i sa teritorije grada Kragujevca.

“Majstorsko pismo”, nagrada koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju instumentalne tradicije Srbije na Saboru frulaša u Grljanu, dodeljeno je sviraču na dvojnicama, Radoslavu Arsenijeviću iz Jovanovca kod Kragujevca, koji je bio pobednik Sabora frulaša u Grljanu 2007. I 2010. godine, što je jedan od uslova za dobijanje visokog priznanja.

U kategoriji učesnika starijih od 16 godina, najbolji frulaš Sabora je Aleksandar Kulić iz Sumrakovca, a najbolji dudučar je Ljubiša Stojković iz Valakonja Bukova kod Boljevca. Nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Milivoju Stojkoviču iz Valakonja Bukova. a nagrada za najbolje odsviranu pesmu dodeljena je Jovici Andrejiću iz Šarbanovca kod Bora.
U kategoriji učesnika do 16 godina najbolji frulaš je Nikola Milenkoski iz Bora, a nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Stefanu Đorđeviću iz Osnića kod Boljevca.

Odluke o nagradama doneo je tročlani žiri u sastavu: etnomuzikolog Aleksandra Todorović Rašković, predsednik, etnokoreolog Zoran Katić, član i Biljana Glišić,pomoćnik direktora Ustanove NPTK-CK “Zoran Radmilović”.

U revijalnom delu programa nastupili su: prošlogodišnji dobitnik majstorskog pisma Žarko Stojković iz Bogovine, KUD-ovi „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, “Novo doba” iz Grlišta i Izvorna grupa frulaša I bubnjara Valakonje-Bukovo.

Organizator Sabora je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Reklame