Gradski bazen u Boru radi od sutra, a ugostiteljski objekti bez letnjih bašti mogu da rade do 21 sat, a privredni subjekti na teritoriji grada u obavezi su da istaknu maksimalni broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u objektu, nove su naredbe koje je doneo Štab za vanredne situacije Bora na današnjem zasedanju.

Pre ulaska na gradski bazen, svim kupačima će se meriti temperatura, a obavezno je održavanje fizičke udaljenosti, uz preporuku nošenja maski, osim u prostoru oko i u bazenima.

Takođe, na ulazima će biti postavljene dezobarijere, voda u bazenima će biti hlorisana prema odgovarajućim propisima, a biće vršena i češća dezinfekcija prostorija.

– Odluku da otvorimo gradski bazen doneli smo na preporuku Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije, a na osnovu mera koje je propisao Institut za javno zdravlje „Batut“. Institut je propisao tačne mere i preporuke pod kojima se mogu koristiti javna kupališta i spa centri, što će biti strogo kontrolisano. Svedoci smo velikog broja kupača na Borskom jezeru, što je u skladu sa vremenskim prilikama i očekivano, zbog čega još jednom moramo apelovati na građane da u ograničenom broju idu na kupališta i da poštuju propisane mere distance i nošenje maske – pojasnio je odluku Štaba gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Na konferenciji za novinare saopšteno je da je na teritoriji grada Bora, od poslednjih informacija zabeleženo osam novih slučajeva virusa, da se oporavilo 12 osoba i da je danas 50 osoba pozitivno na virus korona.

Svi novooboleli imaju blagu kliničku sliku, šest je hospitalizovano, a svi ostali se nalaze na kućnom lečenju uz odgovarajuću terapiju.

– Za sada je sve pod kontrolom i nadam se da će tako i ostati, tako da nema razloga za uvođenje dodatnih mera, osim postojećih koje treba poštovati. – rekla je ovom prilikom epidemilog dr Javorka Stankulić.

Tokom proteklog vikenda beleži se znatno manji broj pacijenata u Kovid ambulanti navode nadležni iz gradskih zdravstvenih institucija.

– Oko 30 naših sugrađana se u dane vikenda javilo u Kovid ambulanti sa blagom kliničkom slikom, njima je prepisana odgovarajuća terapija i uradiće se kontrolni bris ukoliko za to bude bilo potrebe. Uzorke sada obrađujemo u novoj laboratoriji, tako da za sada nemamo nijedan laboratorijski nalaz na čekanju, dok određeni broj kontrolnih testova treba ponoviti – rekla je direktorka Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević.

Novi slučajevi Kovida 19 beleže se i u Kladovu. Kako javlja lokalna televizija u Kladovu na osnovu rezultata 98 testova građana testiranih prethodnih dana, a koji su u Zdravstveni centar Kladovo pristigli tokom vikenda, na području opštine Kladovo Kovid 19 potvrđen je kod još 13 lica.

Prema podacima iz izveštaja, rezultati drugog kontrolnog testa na Kovid 19 negativni su za 15 osoba čime je broj oporavljenih povećan na 65 lica i veći je od broja aktivno pozitivnih budući da su u opštini Kladovo 2. avgusta registrovane 64 osobe sa korona virusom.

Inače, virus korona je od početka epidemije registrovan kod 132 osobe.

Prema podacima koje je Danas dobio od direktora majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragana Fudulovića, i danas su u Majdanpeku evidentirani novoinficirani Kovidom 19.

U poslednja 24 časa pozitivno je 12 osoba, pa je u drugom talasu ukupan broj pozitivnih 69, računajući i rezultate analize testova pacijenata kojima je test urađen u tercijalnoj ustanovi u kojoj su ta lica hospitalizovana.

Trenutno je na bolničkom lečenju 10 pacijenta, na kućnom lečenju je po otpuštanju iz bolnice 21 osoba, a izlečeno je šest lica.

U poslednja 24 časa kovid ambulanti Doma zdravlja u Majdanpeku javilo se 39 pacijenata, kod deset je dijagnostifikovana pneumonija, a urađeno je 28 PCR testova.

Od 7. jula u ovdašnjem Domu zdravlja testirano je ukupno 205 lica, a od 139 pristiglih negativno je 74, a pozitivno 65 rezultata, dok 34 PCR testa treba ponoviti.

Čekaju se rezultati 32 urađena testa. Od početka epidemije urađeno je 652 testa, pozitivno na prisustvo korona virusa bilo je 81 lice, dok su dve osobe preminule od posledica korona virusa.

Izvor: Danas