foto: Glas Zaječara
Reklame

Tržni centri bi mogli da se otvore od ponedeljka ako se nastavi trend smanjenja broja novoobolelih od korona virusa, dok bi škole mogle da se vrate na stari način od 19. aprila, zaključeno je na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba.

Epidemiološka situacija je, dodao je epidemiolog Branislav Tiodorović, još u stanju vanredne, iako se uočava blaga tendencija smanjenja broja novoobolelih.

„Međutim, naše bolnice su još uvek pune“, rekao je on.

Ako bi se ovakva situacija nastavila i narednih dana, napomenuo je, mogle bi se neke mere popustiti.

„Pre svega se misli da bi tržni centri mogli da počnu da rade od ponedeljka, ako se nastavi ova tendencija. I dalje ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru“, naveo je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, vreme je da se onlajn nastava smanji, odnosno da lokalni nivoi odlučuju o tome u zavisnsoti od situacije u toj sredini, a od 19. aprila bi nastava mogla da se vrati na redovno funkcionisanje.

On je podsetio da se epidemiološke mere moraju i dalje poštovati, naglašavajući nošenje maski i držanje distance.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa počela je jutros u 8.00.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Srbhttps://www.danas.rs/drustvo/trzni-centri-se-otvaraju-mozda-od-ponedeljka-skole-od-19-aprila/ije od četvrtka, od posledica infekcije korona virusom umrla je još 41 osoba.

Od 16.055 testiranih osoba, zaraza je potvrđena kod 3.625. U bolnicama su 7.929 kovid pacijenata, od kojih je 265 na respiratoru.

U svetu je više od 2,9 miliona ljudi umrlo od korona virusa, a potvrđeno je više od 133 miliona infekcija.

Na sednici Kriznog štaba održanoj 2. aprila dogovoreno je da se dozvoli otvaranje ugostiteljskih objekata u baštama i na otvorenom uz poštovanje propisanih mera, a nove mere počele su da važe od ponedeljka budući da za vikend nije došlo do porasta broja obolelih.

Izvor: Danas