Foto: youtube tv kopernikus

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je novi soj koronavirusa stigao preko Australije i Sjedinjenih Američkih Država i do dela Evrope, ali da nema razloga za zabrinutost, već za oprez i ozbiljnost.

On je na RTS rekao da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini, tako u svetu.

„Oni su imali strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i koja je davala određene efekte vrlo značajne u suzbijanju ove bolesti. Međutim, popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj“, rekao je Tiodorović.

Kako je istakao, novi soj je počeo da zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje odgovara tom broju stanovnika.

Na pitanje kakav je to novi soj i ima li razloga za zabrinutost, Tiodorović je rekao da ima razloga za oprez i ozbiljnost.

„Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali se povećava i pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani“, naveo je Tiodorović i poručio da se individualno mora pridržavati svih mera zaštite.

Govoreći o tome kako će se popuštanje mera u Kini i otvaranje te zemlje odraziti na Srbiju, Tiodorović je kazao da se verovatno može očekivati da će biti novih podsojeva omikrona.

„Nadamo se da neće biti nekog novog, drugog tipa ili soja, što bi trebalo da da možda povratak na određene mere u smislu opreza, nikakav lokdaun i neko zatvaranje. Nikakvo stvaranje nekih posebnih uslova, ali u svakom slučaju idemo prema proleću, kada budemo u proleće stigli, to će biti endemska bolest kao što je grip“, dodao je Tiodorović.

Izvor: N1

Reklame