Važna odluka od koje zavisi vaša bezbednost kao i uživanje u vožnji je izbor odgovarajućih guma za vaš auto.

Ne odlažite kupovinu, odložite plaćanje.

Pravo je vreme za kupovinu novih auto guma po povoljnim cenama. Tehnomedia nudi odličan izbor. Nudimo i mogućnost kupovine putem web kredita. Rok isporuke je 3 do 5 radnih dana. I zato, ne odlažite kupovinu, odložite plaćanje.

Na šta obratiti pažnju

Pre kupovine auto guma dobro razmislite. Na izbor utiče veliki broj faktora. Obratite pažnju na oznake guma. Pored podataka o visini i širini pružaju i informaciju o maksimalnoj brzini i nosivosti. Posetite Tehnomediu i sigurni smo da ćete pronaći model koji vam odgovara, a nudimo renomirane proizvođače: Pirelli, Michelin, Dunlop, Tigar i druge.

GOODYEAR 225/60R16 102W VEC 4SEASONS G2 XL

Koliko auto guma kupiti?

Gume moraju biti iste i nemojte da štedite na njima. Ako je vaša jedna guma pretrpela oštećenja koja ne mogu da se poprave i ako je šara malo istrošena ipak je zamenite novom. Birajte gumu istog proizvođača, dimenzija, šare, brzinske indekse.

Ako je potrebno da zamenite dve gume zato što su istrošene ili oštećene, a šare na druge dve gume su malo istrošene možete ih zameniti sličnim auto gumama. Dobro bi bilo da budu iste gume, ali možete ih zameniti i gumama istih dimenzija i tipa ali drugog proizvođača.

Sve četiri gume zamenite odjednom, ako su vam se isto istrošile, a izaberite iste modele ako ste zadovoljni onim koje ste do tada koristili.

Kod zimskih guma kada preostali deo gazećeg sloja ima dubina šare 3mm, a kod letnjih manju od 1,6mm znači da su gume istrošene po zakonima većine evropskih zemalja i da ih treba zameniti.

Kako izabrati dimenzije?

Najlakše je kada se gume iz prve ugradnje nalaze na vozilu, jer ćete tada videti dimenzije na gumi kao i oznaku i izabrati iste. Indeks opterećenja se nalazi na oznaci auto gume i prilikom izbora važno je biti siguran da će izdržati to opterećenje, jer je i osnovna funkcija gume da nosi težinu auta. Indeks brzine pokazuje maksimalnu brzinu koju guma može da izdrži pri dozvoljenom opterećenju. S obzirom da na našim putevima nećete imati mogućnosti da vozite brže od 240 km/h dovoljne su gume sa brzinskim indeksom V.

MICHELIN 255/50 R19 107Y XL TL PILOT SPORT 4 SUV MI

Da li kupiti letnje gume, zimske ili za sve sezone?

Najbolje je odlučiti se leti za 4 letnje gume, a zimi za 4 zimske, ali iz finansijskih razloga mnogi prave kombinacije. Na izbor guma utiču klimatski uslovi. Moraju biti adekvatne tokom cele godine. Ako vozite auto sa letnjim gumama tokom cele godine, po ledu i snegu biće najlošije performanse guma. Naravno ako zima bude blaga onda će te letnje gume biti sa neistrošenom šarom. Gume za sve sezone su dobar izbor za krajeve gde je temperatura retko ispod 0 stepeni i gde su blage zime. Kad temperatura bude ispod 7 stepeni letnje gume gube svojstva i zato se stavljaju zimske.

  • Zimske gume bolje prijanjaju uz tlo i na taj način biće tokom vožnje sprečeno da dođe do neželjenog proklizavanja i imaju dublje šare od 4mm i više. Zimske gume su napravljene da dobro prianjaju kada na putu ima leda i snega, odnosno kada su temperature niske. Kako se na niskim temperaturama auto gume ne bi stvrdnjavale njihova mešavina sadrži više prirodne gume. Dva puta brže kočenje u zimskim uslovima omogućava fleksibilnija mešavina. Kanali su dublji, a šara je nepravilnija što je neophodna pomoć kada na putu ima dosta vode i snega. Ne preporučuje se da timske gume koristite leti, jer će povećati potrošnju i topiti se na vrelom asfaltu, dok je voziti auto sa letnjim gumama zimi opasno.
  • Letnje gume moraju da imaju dubinu šare veću od dozvoljene naglašene oznakom TWI i da bude najmanje 1,6mm. Bićete bezbedni sa letnjim gumama bez obzira da li je put vlažan ili suv. Za razliku od zimskih imaju manji otpor kotrljanja a to dovodi do manje potrošnje goriva i nižeg nivoa buke. Na letnjim gumama šara je pravilnija i ima manje kanala za odvođenje vode i nekako je veća površina pneumatika u kontaktu sa putem. Takav dizajn omogćava da trag kočenja bude kratak, a stabilnost dobra u krivinama kada su visoke temperature.
  • Sa gumama za sve sezone možete voziti auto tokom cele godine. Na mokru podliogu dobro prianjaju, a upravljanje je sigurno i na snegu i u svim vremenskim uslovima.

Performanse auto guma

Standardne gume imaju prečnike od 13″ do 15″ i brzinske indekse S, T, (H)

Gume visokih performansi (High performance.HP) imaju prečnike od 15″ do 17″ i rade se u brzinskim indeksima H, V, (W)

Gume ultra visokih perfomansi (Ultra high performance – UHP) imaju prečnike od 16″ do 20″ i brzinske indekse W, Z i ZR

Oznake na gumi

Oznaka pokazuje kojoj kategoriji pripada guma kada se radi o prijanjanju gume uz put u slovima mokrog kolovoza. Ta oznaka prikazuje kišni oblak i pored njega kategoriju od A do F. Test kočenja pri brzini od 80 km/h na vrlo mokrom kolovozu moraju da prođu sve gume koje se prodaju u EU.

SAVA 185/60 R15 84T ESKIMO S3+ MS

Čitanje oznaka na auto gumi

Na bočnom zidu gume nalaze se oznake za visinu gume, prečnik i širinu felne i važno je da na to obratite pažnju prilikom kupovine. Navešćemo jedan primer auto gume koja ima oznaku 185/60 R 15 84 T.

  • 185mm je širina gume, odnosno gazeća površina
  • 60% je odnos između širine gazeće površine i visine bočnog zida.
  • R je radijalna konstrukcija gume
  • 15 inča je prečnik felne, a 1 inč ke 2,54cm
  • 84 je indeks nosivosti, a iz tabel e nosivosti se čita maksimalno opterećenje
  • T je indeks brzine i predstavlja maksimalnu brzinu gume. Prilikom kupovine novih auto guma obratite pažnju da njihov indeks brzine bude u skladu sa karakteristikama brzine vašeg vozila.

Kategorija ekonomičnosti gume na nalepnici

Pored točilice za gorivo simbol koji prikazuje gumu označava otpor kotrljanja, odnosno efikasnost gume. Što je otpor kotrljanja manji, motor troši manje snage prilikom pokretanja auta i samim tim i potrošnja je manja. Gume sa A kategorijom smanjuju potrošnju do 10% u odnosu na prosečne gume. Najekonomičnije su letnje gume sa simetričnom šarom i one uglavnom nose oznaku ECO.

Šta znači oznaka M+S na auto gumama?

M (“mud”) označava blato, a S (“snow”) sneg. Ako vam je potrebna guma za sve sezone i jaku zimu na primer pored M+S stajaće i snežna pahuljica oivičena sa planinom od tri vrha.

Šta znači oznaka TWI?

Označava indikator istrošenosti gume. Za letnje gume TWI minimalno iznosi 1,6mm, a za zimske 4mm. Podseća vas kada je potrebno zameniti gume, jer se taj indikator vidi u kanalima šare gde vrh preseca poprečno šaru gume. Taj indikator habanja redovno proveravajte, jer ćete tako biti sigurni da se dovoljno gazećeg sloja nalazi na njima.

O auto gumama možete čitati i ovde. Pisali smo i o zimskim gumama. Opremite se novim gumama po odličnim cenama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Reklame