Reklame

Svaki majstor ima svoj tajni recept za pripremu ajvara, a oni najodvažniji okupili su se danas na Trgu Oslobođenja kako bi odmerili snage. Mišljenja o onome što čini ajvar dobrim podeljena su.

Neko voli ljut, a neko ajvar sa plavim patlidžanom, neko bari, a neko ipak radije peče papriku, gurmani dodaju kuvanu šargarepu, dok ljubitelji tradicionalnog kažu da se u ajvar stavlja samo paprika.

Recepata za pripremu ove poslastice ima puno, a svaki majstor ubeđen je da je baš njegov najbolji.

Oni najodvažniji okupili su se danas na gradskom trgu kako bi odmerili snage sa ostalim majstorima i pokazali svoju veštinu u pripremi ajvara.

Učešće u takmičenju „Izađi mi na teglu“ uzelo je šesnaest ekipa među kojima je mišljenje o tome šta ajvar čini zaista dobrim jako podeljeno.

Nataša Ranđelović iz Udruženja žena Grljan podelila je sa nama svoj recept za pripremu vrhunskog ajvara:

„Ne takmičenju učestvujem svake godine. Tajna pripreme dobrog ajvara se nikada ne odaje, ali osnovni sastojci su dobra volja i dobra paprika. Za osam do deset tegli ajvara potrebno je oko 20 kilograma dobre, mesnate paprike. Paprika se lepo ispeče, potom dobro očisti i bitno je da se ajvar dobro uprži. Za ovu količinu paprike potrebno je nekih tri do tri ipo sata. U ajvar se mogu dodati i drugi sastojci, ali to zavisi od ukusa.“

Vesna Milošević, članica tima „Timočki divljaci – PSK Istok“ smatra da najbolji ajvar prave muškarci:

„Najbolji ajvar prave muškarci, zato što namirnice potrebne za pripremu ajvara treba doneti sa pijace, treba da se ispeče pored vatre, logično je da taj deo posla rade muškarci. Takođe, potrebno je da se paprika očisti, što je opet muški posao i posle toga treba da se samelje i treba da se dugo meša što je, naravno, muški posao.“

Organizatori takmičenja obezbedili su bogate nagrade za sve učesnike takmičenja, a priprema ajvara, kao i svake godine, privukla je veliku pažnju Zaječaraca.