Komisija za ocenu projekata za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Bor u 2022. godini, tabloidu Alo i medijima čiji je zastupnik otac estradnog menadžera Saše Mirkovića, dodelila je gotovo trećinu para iz budžeta Grada namenjenih medijima.

Alo, koji je prema podacima Saveta za štampu bio jedan od rekordera ogrešenja o profesionalne standarde, odgovornost novinara i istinitost izveštavanja, i do 50 puta dnevno, za projekat „Evropski Bor“ dodeljeno je najviše novca građana Bora – milion dinara.

Članovi komisije, kao i prethodnih godina, bili su javnosti malo poznati „medijski stručnjaci“.

Nezavisan medijski stručnjak Ilija Stojanović, Radojica Mali iz Udruženja radio stanica „Rab Srbija“ i Dragan Pejčić iz Udruženja medija i medijskih radnika i Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizije Srbije“ odlučili su se da skoro trećinu para od predviđenih šest miliona dinara za te namene podele upravo na ovaj način.

U rešenju koje je potpisala načelnica Gradske uprave Bor Ljubinka Jelić, navodi se da je TV Hype showtime, ranije TV Nova iz Zaječara, čiji je, prema podacima Agencije za privredne registre zastupnik otac menadžera Saše Mirkovića – Dragomir Mirković, dobila 400.000 dinara za projekat „Bor – Grad budućnosti u slici i reči“, a isti vlasnik je putem Timočkog radija dobio dodatnih 350.000 dinara za projekat pod istim nazivom, ali sa dodatkom na vlaškom – Bor – Grad budućnosti/Orašu vitoruluj.

Sportski savez Zaječara, odnosno medij Glas sporta dobio je 150.000 dinara za projekat „Biram sport – borski sportski talenti“, a Naxi radiju iz istog grada za projekat „Bor u svakom domu Timočke Krajine“ dodeljeno je 100.000 dinara.

TV Istok iz Salaša dobio je 450.000 dinara za projekat „Bor na istoku“, Radio – televizija Majdanpek T1 50.000 manje za projekat „Pogled u prošlost-Grad Bor, a 400.000 dodeljeno je i internet sajtu Timočka iz Zaječara, za projekat pod nazivom „Turistički kompas-Grad Bor.

Negotinski TV Trans je dobio 600.000 dinara, za razliku od 2021. kada mu je dodeljeno 1,1 milion dinara.

Zaječarski mediji su se, kao i prošle godine, ogrebli para Borana za ukupno 1,4 milion dinara, a kada se doda i novac koji je namenjen medijima u Negotinu, Majdanpeku i Salašu, iznos prevazilazi novac koji su dobili svi borski mediji zajedno, odnosno 2,85 milion dinara,. Borskim medijima ukupno je dodeljeno 2,15 miliona.

Borski radio Klik FM 030, dobio je 300.000 dinara, a veb portali Bor030 i Npress po 800.000 dinara za projekte „Ponos grada“, odnosno „Naše nade – naše zlato“.

Jedini štampani medij u Boru – Nedeljnik Timočke Krajine, dobio je skromnih 250.000 dinara za projekat „Manifestacije čuvaju tradiciju“.

Portal istmedia.rs, drugu godinu zaredom nije prošao na konkursu, ovog puta sa projektom „Žena na selu – Ravnopravnost u fokusu“, a u obrazloženju se navodi da „projektna aktivnost nije podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja i ne zadovoljava značaj sa stanovišta ciljnih grupa, kao i stepen uticaja na kvalitet informisanja“.

Sa projektima nisu prošli još i internet portali Novosti dana, Zeleni portal, Tempo portal, novine „Timok“, MB portal, internet portal Timočke Krajine, kao i televizije Belle Amie i Trans sa produkcijskim projektom.

Podsećamo da se sramna raspodela budžetskih para po partijskoj podobrnosti u izveštavanju i bezrezervnoj podršci SNS-o u Boru sprovodi nekoliko godina unazad, našta je Ist media skrenula pažnju u više navrata.

Najveći deo novca za sufinansiranje borskih medija u 2021. godini, kao 2020 ali i 2019, otišao je medijima koji ne plaćaju porez u Boru.

Izvor: Ist media

Reklame