foto:szo
Reklame

Svetska zdravstvena organizacija zabeležila je rekordni rast broja globalnih slučajeva koronavirusa u jednom danu, saopštivši da je broj zaraženih porastao za 338.779 slučajeva u 24 sata, javljaju svetske novinske agencije.

Broj preminulih porastao je za 5.514 i sada ih je ukupno 1,05 miliona. Indija je zabeležila 78.524 nova slučaja, Brazil 41.906 a SAD 38.904. Prethodni rekordni broj novih slučajeva bio je 330.340 2. oktobra.

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Francuskoj ostao je iznad rekordnih 18.000 već drugi dan u četvrtak, a Italija je zabeležila više od 4.000 novih slučajeva u jednom danu prvi put od sredine aprila.

U bolnicama u pariskoj regiji aktiviran je plan za vanredne situacije u četvrtak. Otkazani su godišnji odmori i odgođene operacije koje nisu hitne, dok broj pacijenata obolelih od koronavirusa čini gotovo polovinu svih pacijenata na odeljenjima intenzivne nege.

U još četiri francuska grada biće uvedene dodatne restriktivne mere zbog zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih, nakon što je to već učinjeno u Parizu i Marseju, najavio je u četvrtak ministar zdravstva Olivije Veran.

Italija je zabeležila 4.458 novih slučajeva koronavirusa u zadnja 24 sata i to je prvi put da je premašeno 4.000 slučajeva u jednom danu od sredine aprila.

Broj zaraženih u Velikoj Britaniji dostigao je rekordni nivo s više od 17.000 novih slučajeva u četvrtak.

Novi slučajevi u Belgiji u porastu su sedam dana zaredom, dok je Nemačka izvestila o svom najvećem dnevnom broju novozaraženih od aprila.

Ruske vlasti preporučile su građanima da za vikend ostanu kod kuće nakon što je u četvrtak zabeleženo 11.493 novih slučajeva zaraze, blizu rekordnog dnevnog broja od 11.656 slučajeva koliko ih je bilo 11. maja na vrhuncu epidemije dok su na snazi bile stroge mere karantina.

Kremlj je saopštio da je rast broja slučajeva razlog za „ozbiljnu zabrinutost“ i poručio je građanima da se pridržavaju mera ili će u suprotnom biti uvedene dodatne restrikcije.

Rusija, koja ima oko 145 miliona stanovnika, četvrta je u svetu po broju zaraženih kojih je 1.260.112.

U SAD, koji ima najveći ukupan broj slučajeva i smrti na svetu, najviše je hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida-19 od početka septembra.

Izvor: N1, Insajder