Foto: PSD Ljuba Nešić
Reklame

Planinarsko smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ organizuje sutra sedmu po redu regionalnu planinarsku akciju „Uspon na Vetren“.

U pozivnom pismu koje je PSD „Ljuba Nešić“ uputilo planinarima, ljubiteljima prirode, sportistima navodi se:

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, PSD “LJuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima sada omogućuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren.
Vetren (703 mnv) se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar-Knjaževac.

Foto: PSD Ljuba Nešić

„Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja (iz rimskog doba i perioda iz 1. svetskog rata). Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara.

Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez!
Staza je polukružna. Start akcije je u manastiru Suvodol, koji se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. U porti manastira postoje ostaci nadgrobnih spomenika iz 11. veka, ali tačno vreme postanka nije poznato, jer je manastirska arhiva spaljena tokom srpsko-turskih ratova u 19.veku, a i sama crkva je srušena 1865. godine. Današnja crkva sagrađena je 1869. godine. Manastir je sazidan na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju. U samoj porti manastira je izvor čijom se vodom snadbeva selo Selačka.

Tu postoji i lepa česma, zidana od sige. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Najbolji pogled na vodopad je sa asfaltnog puta koji vodi ka manastiru.“

Akcija će biti realizovana prema sledećem programu:

Do 08.15  – okupljanje učesnika u porti manastira Suvodol.
Do 08.25 – prijava učesnika (popuniti obrazac za regionalne akcije), preuzimanje učesničkih knjižica i bonova za ručak .
U 08.30 – otvaranje akcije i polazak na stazu-uspon na Vetren (703 mnv), grebenom oko 2 sata hoda, sa relativnom visinom od oko 330 metara.
– Boravak na vrhu oko 1 sat.
– Silazak planinarskom stazom, kroz bukovu šumu i zemljanim putem do sela Mali Izvor.
– Ručak – Mali Izvor (Dom kulture, uz sam magistralni put Zaječar – Knjaževac) od 14.00 do 15.30 č. PONETI PRIBOR ZA JELO.
– Podela zahvalnica i zatvaranje akcije u 15.30 č.
– Vode za piće ima na početku staze i na 1 sat od cilja.

Foto: PSD Ljuba Nešić