Foto: Eparhija timočka
Reklame

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog g. Ilariona, u saradnji sa Školskom upravom u Zaječaru, a uz podršku Kancelarije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, u nedelju, 4. oktobra 2020. godine, za veroučitelje Eparhije timočke organizovano je studijsko putovanje do Kladova, sa dvočasovnim krstarenjem Dunavom, posetom Lepenskom viru i Donjem Milanovcu.

Pohađanjem ovog obaveznog oblika stručnog usavršavanja kod nastavnika verske nastave afirmisane su vrednosti verskog obrazovanja i kulture Srpske pravoslavne crkve i opšte kulture, kao i osećaj za hodočašća i verski turizam. Veroučitelji su studijsko putovanje molitveno započeli Liturgijom u hramu Sv. Đorđa u Kladovu. Posle Liturgije, u crkvenoj porti održan je stručno-pedagoški sastanak u vezi sa organizacijom obrazovno-vaspitnog rada usled epidemiološke situacije prouzrokovane zaraznom bolešću kovid-19.

U popodnevnim satima veroučitelji su iz Tekije krenuli na dvočasovno krstarenje Dunavom kroz Đerdapsku klisuru do Donjeg Milanovca. U toku krstarenja veroučitelji su uživali u najlepšem delu Đerdapske klisure. Videli su mesto gde je rimski imperator Trajan ostavio svoj neizbrisiv trag u steni poznatiji kao Trajanova tabla. Prošli su brodom kroz Mali Kazan – mesto gde je Dunav na celom svom toku najdublji, zatim pored lika poslednjeg dačanskog kralja Decebala uklesanog u steni, kao i pored rumunskog pravoslavnog manastira Mrakonija. Videli su signalne (balon) stanice na Dunavu i mesto gde je Dunav na celom svom toku najuži. Pristavši u luci Donji Milanovac, obišli su obližnji Lepenski vir, jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta u Evropi.

Veroučitelji su studijsko putovanje molitveno završili večernjom službom u hramu Prenosa moštiju Sv. oca Nikolaja u Donjem Milanovcu.

Izvor: Eparhija timočka

Reklame