Foto: Pixabay

Izjava američkog proizvođača lekova “Pfizer” da veruje da je njegova vakcina protiv kovida-19 efikasnija više od 90 odsto pokrenula je talas optimizma širom sveta.

Najava kompanije „Pfizer“, zasnovana na ranim podacima iz ispitivanja faze tri, bila je mnogo bolja od očekivane, a neki stručnjaci kažu da bi se doze mogle proizvesti i distribuirati u narednih mesec dana.

Proba vakcine, napravljene u partnerstvu sa nemačkim preduzećem „BioNTech“, od 27. jula  upisala je više od 43.500 učesnika.

Dr Entoni Fauči, najveći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, kaže da bi doze mogle da se daju ljudima „do kraja novembra, početka decembra“.

Američki proizvođač lekova veruje da bi ove godine mogao da učini dostupnim do 50 miliona doza širom sveta, a 2021. godine 1,3 milijarde doza.

Iako je razvoj dobrodošao širom sveta, izvršni direktor kompanije „Pfizer“ Albert Burla rekao je za CNN: „Koliko dugo traje ova zaštita je nešto što ne znamo.“

Američki zdravstveni zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog zahteva za rukovanjem ovom vakcinom, koja se mora čuvati na izuzetno niskojoj temperaturi,od minus 75 stepeni Celzijusa, daleko ispod kapaciteta standardnih zamrzivača.

Kada je u pitanju bezbednost, „Pfizer“ kaže da nema zabrinutosti za bezbednost.

Od nedelje je 38.955 dobrovoljaca u ispitivanju vakcine ove kompanije već je primilo drugu dozu. Iz kompanije kažu da 42 odsto međunarodnih i 30 odsto američkih lokacija uključuju dobrovoljce različite rasne i etničke pripadnosti.

Izvor: N1