Foto: Glas Zaječara Irena Živković

Svetski dan zaštite životne sredine Borani dočekuju sa 45 puta više arsena u vazduhu od prosečnih godišnjih ciljnih vrednosti, dok se na ekranu istaknutom na Domu zdravlja u Boru navodi „vazduh je odličan“, izjavila je danas narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednica odbora SSP Bor Irena Živković.

Dodala je u saopštenju da se autori te poruke rukovode isključivo time što je sumpor-dioksid stavljen u zakonske granice, dok iz Ministarstva za zaštitu životne sredine na poslaničko pitanje kada će se poslovanje Ziđina staviti u zakonske okvire, navode da je „sve u savršenom redu“.
Živković je podsetila da je 2019. godine u ime SSP podnela krivičnu prijavu zbog trovanja građana Bora i da taj proces još uvek traje.

„U trenutku podnošenja prijave, sumpor-dioksid je od dozvoljenih 350 mikrograma po metru kubnom vazduha prelazio čak 5.000 mikrograma, a po analizama Instituta za rudarstvo i metalurgiju, tada je bio najviši pik arsena ikada. Ipak, tadašnji ministri Aleksandar Antić i Goran Trivan optužili su me u javnosti da iznosim neistine, a gradonačelnik Bora da sam plaćenik i izdajnik, kao i svi građani Bora koji su bili učesnici tadašnjih ekoloških protesta“, istakla je Živković.

Dodala je da u tim ministarstvima nastavljaju istu praksu, kako je navela, „ne obazirući se na ogromne koncentracije teških metala u vazduhu“.

„Odgovornost za ova krivična dela nad stanovništvom grada Bora neće nestati“, kazala je Živković i poručila da SSP, kao ni ona, „neće odustati i dozvoliti da se nesmetano nastavi sa ugrožavanjem ljudskih života zarad trampe sa Kinom“.

Izvor: Danas

Reklame