Predstavnici gradskih i opštinskih organizacija Srpskog pokreta Dveri iz Zaječarskog okruga na konferenciji za medije u Zaječaru, izneli su predlog da svaka porodica koja ima decu u školi dobije 20.000 dinara po đaku pred početak nove školske godine, kako bi izašli na kraj sa velikim troškovima koje polazak dece u školu nosi sa sobom.

Pored inicijative da svi đaci, a ne samo beogradski, dobiju besplatne udžbenike, Dveri su pokrenule novu inicijativu, koja bi trebalo da doprinese smanjenju iseljavanja iz gradova i opština timočke krajne i roditeljima olakša školovanje dece.

Podsećamo da smo skopštinama opština Knjaževac, Boljevac, Sokobanja i Grada Zaječara podneli preporuke za rebalans budžeta i izdvajanje sredstava za besplatne udžbenike, užinu i vrtiće da naša deca ne bi bila diskriminisan u odnosu na decu u Beogradu koja sve to imaju. Pozdravljamo pojedine mere koje su već uvedene u pojedinim lokalnim samoupravama ali to nije dovboljno dok sva deca de dobiju zaista besplato obrazovanje i besplatne vrtiće. – kaže Saša Ilijić član IO Dveri i predsednik OO Dveri u Knjaževcu i dodaje:

„Naši narodni poslanici su podneli preporuku vladi Srbije sa istim zahtevima, da se obezbedi besplatno obrazovanje na teritoriji cele Srbije. Dok čekamo odluke, bilo na lokalnom ili republičkom nivou, predlažemo novu meru: Jednokratna pomoć porodici od 20000 dinara po svakom detetu koje ide u školu. Jasno je da se sa početkom svake nove školske godine svaka porodica susreće sa problemima kupovine nove obuće, odeće, školskog pribora i sl, smatramo da taj udar na kućni budžet svake porodice koja ima školsku decu može da se prevaziđe na ovakav jedan način.“

Zahvaljujemo se na odgovoru opštini Sokobanja i pohvaljujemo to što su u Sokobanji obezbeđeni besplatni udžbenici prevoz i  besplatni vrtići sa pojedine socijalne kategorije. To nije dovoljno. Tražimo i besplatne užine i besplatne vrtiće za svu decu u Sokobanji – ističe Dejan Đorđević predsednik OO Dveri Sokobanja

Rečeno je da se država samo deklarativno zalaže za prevazilaženje problema u prosveti.
Ako državno preduzeće Telekom Srbija izdvaja milion i po evra za snimanje novog albuma Jelene Karleuše, mora da ima novca i za besplatne udžbenike, užinu i pomoć đacima koji će početi novu školsku godinu kaže Dejan Antić predsednik OO Dveri u Boljevcu.

Istaknuto je da se ogroman novac ulaže u izgradnju stadiona, a da se država ne pita da li će imati dece i mladih da na njima igraju fudbal, ukoliko ne pomognu porodicama sa decom. Vladajuća Srpska napredna stranka je na prošle izbore izašla sa krilaticom „Za našu decu“. Sada se ponašaju sasvi suprotno. Nije pošteno, da deca u Beogradu imaju sve, a da deca u unutrašnjosti nemaju ništa. – izjavljuje Miljan Jovanović, predsednik GO Dveri
u Zaječaru.

Predstavnici dveri zaključuju da je potrebno da se investira i od strane države, ali i od strane gradova i opština i u porodilišta, i u rađanje dece, i kroz ovu našu kampanju za besplatne udžbenike, besplatne užine i besplatne brtiće, ali i kroz jednokratnu pomoć od 20 hiljada dinara na početku školske godine. To nam pokazuje poslednji popis stanovništva gde je zabeležen drastičan pad u broju stanovnika, posebno mladih, koji napuštaju našu sredinu.

Reklame