Foto: Zajecaronline
Reklame

Prvi slučajevi zaraze od Covida-19, u Zaječarskim školama, pojavili su se još u prvim mesecima borbe sa ovim opakim virusom. Pandemija je sve, pa i obrazovni sistem zatekla nespremnim, međutim gotovo sve škole u Zaječaru uspele su da iz krize izađu bez smrtnih ishoda.

Direktor Gimnazije u Zaječaru Srđan Stanojević kaže Zaječarskoj Gimnaziji, od ukupno 375 učenika, tek 10% se susrelo sa virusom.

Foto: Glas Zaječara

„Mi smo od početka pandemije imali zvanično 43 učenika sa pozitivnim testom na Korona virus. Redovno smo pratili sve te aktivnosti, odnosno zaražavanja kod učenika, i pratili njihove kontakte. Reagovali smo i slali u izolaciju, koliko je to bilo potrebno, sve njihove kontakte, kako ne bi omogućili dalje širenje virusa, i mislim da smo zaista uspeli u tome. Bilo je ukupno devetoro nastavnika koji su bili pozitivni i dve pomoćne radnice, na sreću nije bilo preminulih“.kazao je Stanojević.

Prvi odbrambeni mehanizam od Covida-19, bio je prelazak sa obične na online nastavu,  međutim, pitanje je u kojoj meri taj vid nastave može da nadomesti rad u školi.

„Sigurno je da taj vid nastave ne može da nadomesti onu redovnu nastavu i rad sa učenicima, ali isto tako sam siguran da je i naša država, i naše ministarstvo, i naša škola učinila sve da koliko toliko opstane naš obrazovni sistem u ovim teškim uslovima“.- istakao je on.

Učenici kaže da su najveći napor uložili prilikom učenja na daljinu kada su nastavu svake druge nedelje morali da prate od kuće. I upravo su im online časovi najteže pali.

„Malo smo ograničeni što se tiče učenja jer je ta online nedelja teška i ne možemo mnogo toga da naučimo jer smo online. Imamo neke predmete koji se emituju preko Google Meet-a, ali većina predmeta se ne emituje i onda nam to ide malo teže“.- kaže jedan od učenika.

„Latinski mi je bio najteži predmet i dosta ova situacija sa Koronom je uticala na to da teže shvatimo gradivo, a i skraćeni časovi takođe“.kaže još jedan učenik.

„Malo je teže zato što preko online nastave ne prisustvujemo nastavi, odnosno ne čujemo profesore šta govore, pa je onda malo teže da se pohvata sve, ali, u suštini, ako se lepo vreme organizuje, može sve da se postigne“.- kaže učenica Gimnazije.

Prema rečima direktora Gimnazije, na sreću, pripreme za maturu i završni ispit tekli su po planu, a i upis učenika u IT odeljenje za narednu školsku godinu, organizovan je bez većih poteškoća.

„Imali smo već i prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Završni ispit će se sigurno realizovati u datim terminima i po planu, tako da očekujem da to protekne bez ikakvih problema“.- kaže on.

Pandemija je obrazovni sistem najviše oštetila po pitanju realizovanja školskih takmičenja, ekskurzija i brojnih putovanja. Pomenute aktivnosti, kao i brojna takmičenja su odložena do daljnjeg, dok su takmičenja iz matematike uspešno nadoknađenja u periodu kada je borba sa Covidom polako počela da jenjava. Za sada je nepoznato da li će od 1. septembra đaci školovanje nastaviti u svojim klupama ili će bitka sa Covidom potrajati još neko vreme.

*Ova aktivnost sprovodi se u okviru urgentne podrške OGD u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative, a Zaječarska inicijativa je jedna od podržanih OGD. Mišljenje koje je izneto u ovom tekstu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa o Korišćenje teksta „O ACT projektu”.