Foto: zuov.gov.rs
Reklame

U Srbiji se danas slavi Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Skupština Srbije je 10. jula 2001. odlučila da se proslavlja Dan državnosti koji se od 2012. praznuje dva dana – 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje, kada po verovanju, zima počinje da prelazi u proleće.

U Staroj skupštini u Kragujevcu održaće se Sretenjska akademija „Knežev zapis“ kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Orašcu, kod spomenika predvodniku Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću – Voždu Karađorđu (1762-1817) vence će položiti predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Predsednik Srbije će povodom Dana državnosti u zgradi Predsedništva u Beogradu uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Na Oplencu, u Zadužbina kralja Petra Prvog, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković položiće vence u Crkvi Svetog Đorđa.

Po crkvenoj doktrini, na Sretenje je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja, te se taj susret malog Isusa i pravednog starca slavi kao Sretenje Gospodnje.

Izvor: N1

Reklame