Foto: Željko Vladić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, razgovarala je s ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoju o projektima od zajedničkog interesa u oblasti snabdevanja gasom i elektroenergetskom sektoru, među kojima je najvažnija izgradnja HE Đerdap 3.

Đedović Handanović je naglasila da su Srbija i Rumunija dve tradicionalno prijateljske zemlje, koje su u poslednjih 10 godina udvostručile obim trgovinske razmene, kao i da se u oblasti energetike pripremaju važni projekti od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Ministarka je, kako se dodaje, istakla da je usaglaglašen Memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta gasne interekonekcije Srbija-Rumunija, koji je u postupku usvajanja na Vladi i da se očekuje da bude uskoro potpisan.

Ova interekonkcija je, kako se naglašava, važna zbog diversifikacije snabdevanja gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača. Vrednost investicije u izgradnju deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom dužine 12,8 km, iznosi 12 miliona evra, a planirano je da izgradnja bude završena tokom 2026. godine.

Gasna interkonekcija Srbija- Rumunija dugačka je 85 kilometara sa rumunske strane i obezbeđena je podrška Evropske unije za izgradnju ove deonice.

Đerdap 3 jedan od najvećih projekata u regionu
Nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata, i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2.

„Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za oko 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije“, dodala je ministarka.

Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije, posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.

Ministarka je navela da je izgradnja RHE Đerdap 3 jedan od najvećih projekata ne samo u Srbiji nego i u regionu. Završena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja. Koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bismo realizovali ovako kompleksan projekat i zato smo formirali timove i na srpskoj i na rumunskoj strani koji će usko sarađivati u budućnosti.

Takođe je razgovarano i o planovima za povećanje kapaciteta za prenos električne energije, imajući u vidu značajan obim trgovine električnom energijom koji se obavlja između dve zemlje. Obe zemlje deo su Transbalkasnog koridora za prenos električne energije, a kroz projekat „Beogrid“ planirano je da se prenosni kapaciteti na srpsko-rumunskoj granici povećaju za oko 500 megavata, rečeno je na sastanku.

Izvor: N1

Reklame