4. sednica skuštine, Glas Zaječara
Reklame

Vladajuća većina okupljena oko Srpske napredne stranke na poslednjem zadsedanju Skupštine grada Zaječara usvojila je amandman na član 1. i član 4. stav 1 predloga Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara. Ovim amandmanom čiji je podnosilac Boško Ničić pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 60000 dinara ima porodilja za trećerođeno i svako naredno rođeno dete. Na danas održanoj sednici Gradskog veća ova odluka je poništena.

 

Na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Zaječara osvanula je vest da je Boško Ničić, u konsultaciji sa šefovima odborničkih grupa u Skupštini grada, a zbog grubih grešaka nadležnog Odeljenja Gradske uprave (u pitanju je Odeljenje za društvene delatnosti ) i referenta koji je pripremao predlog izmene akata za dodatnu zaštitu u porodilja, dogovorio održavanje hitne, redovne sednice Skupštine grada Zaječara kako bi se otklonili nedostaci i kako bi se pokazalo da grad Zaječar brine o porodiljama.

Sporni amandman usvojen je na sednici Gradskog veća održanoj 26. novembra 2021. godine.

Tokom zasedanja gradskog veća i razmatrana ovog amandmana predsedavajući je kazao da će grad Zaječar na dalje vršiti jednokratna novčana davanja za treće i četvrto dete, imajući u vidu da su iz budžeta republike predviđena značajna davanja za prvorođeno dete.

Sporni amandman razmatran je 26.11. na sednici gradskog veća

Stefan Zankov istakao je na sednici Gradskog veća da su dva osnovna razloga za donošenja amandmana činjenica da dosadašnji posticaj nije dao očekivane rezultate, kao i da je Vlada najavila isplatu značajnih novčanih davanja za prvorođeno dete.

U tom smislu Gradsko veće odluilo je da podnese ovaj amandma, odnosno da se ne isplaćuje naknada za prvorođeno i drugorođeno dete, a da se iznos od 60000 isplaćuje za svako trećerođeno dete.

Tokom skuštinske rasprave o amandmanu Ničić je istakao da se nikome ništa ne ukida, već je novac planiran za prvo i drugo dete preusmeren na treće i četvrto dete.

Za vas novac koji stiže iz republike jednom je novac svih građana, ali kad novac koji daje republika za sada, od prvog januara, za porodilje 300 000 i 700 000 za prvo dete, e  to nije novac svih građana, nego na to treba da dodamo još novca svih građana. E, nije tako! Nego smo jednom raspravom, sa ljudima koji su iz struke došli do zaključka da je ovaj novac prilično veliki, da nikada, a ja pamtim, od 89. godine  profesionalno sam u politici, nijedna vlast toliki novac nije izdvajala za prvo i drugo dete, uz druge stimulativne mere, da ovaj novac uzmemo i iskoristimo za, ponavljam stoti put, proširenje porodice, da pređemo tu granicu od dva deteta koja je prosta reprodukcija i da idemo, da stimulišemo.“ – kazao je Ničić

Sporni amandman je usvojen, nakon žustre skupštinske rasprave, a vest o usvajanju amandmana izazvala je veliko nezadovoljstvo u javnosti.

Juče je gradonačelnik grada Zaječara Boško Ničić u svojstvu predsednika Gradskog veća, u konsultaciji sa šefovima svih odborničkih grupa u Skupštini grada, i u prisustvu predsednika gradske Skupštine, a zbog grubih grešaka nadležnog Odeljenja Gradske uprave (Odeljenja za društvene delatnosti) i referenta koji je pripremao predlog izmena akata vezanih za dodatnu zaštitu porodilja na teritoriji grada Zaječara, dogovorio pripremu hitne (redovne) sednice Skupštine grada kako bi se nedostaci otklonili i pokazalo da grad Zaječar, kao i mnogih godina u prošlosti, ima itekako i razumevanja i vodi brigu o porodiljama. – objavljeno je jutros na poralu Gradske uprave ZAJEČAR INFO

Dijalog relevantnih političkih činilaca, u današnjim uslovima življenja, je jedini način da doprinesemo da naš grad i građani bolje žive. Politikantsvo koje su pojedinci, iz minornih političkih grupacija, na osnovu glasina sa ovog sastanka plasirali u svojim medijima i na portalima, sigurno neće doprineti značaju i njihovoj političkoj snazi koliko se god oni trudili da pokažu da su zaslužni za promenu Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji našeg grada.“ – izjavio je gradonačelnik Boško Ničić.

A, da li i koliko Zaječar, tačnije vladajuća većina okupljena oko Srpske napredne stranke zaista brine o porodiljama i vodi računa o njihovoj dobrobiti?

Predstavnici odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ u dva navrata su, i to na 42. sednici Skuštine grada Zaječara (u prethodnom sazivu) i 4. sednici Skuštine grada Zaječara ( u aktuelnom sazivu ) predlagali da se u dnevni red uvrsti predlog izmene Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja. Izmena koju je ova odbornička grupa predlagala ticala se ostvarivanja prava na dodatnu zaštitu porodilja, tačnije skraćivanje vremena prebivališta porodilje sa tri godine na 6 meseci.

Na oba skupštinska većina okupljena  oko Srpske napredne stranke odbila je da ovu tačku uvrsti u dnevni red, te se o istoj nije ni razmatralo, iako je praksa pokazala da je izmena odluke više nego neophodna jer uslov za sticanje naknade nije usaglašen sa savremenim tempom života.

Tokom 2017. i 2018. godine obornici opozicije predlagali su u dva navrata povećanje naknade za porodilje, ali predlozi nisu usvojeni.

2014. godine u Zaječaru je zbog manjka sredstava u budžetu doneta odluka o privremenoj obustavi isplate naknade porodiljama – tada je takođe na vlasti bila ista vladajuća većina kao i danas.

Stiče se utisak da nije bilo nikakve greške, već da je sramna odluka koju su odbornici vladajuće većine doneli jednako ishitreno gurnuta pod tepih kao što je ishitreno i kuso i doneta, a sve pod pritiskom javnosti koja je bila veoma nezadovoljna donetom odlukom. Traljav pokušaj uštede ne više od par miliona dinara u budžetu grada Zaječara okončao se neslavno, a preko noći je krivica svaljena na referenta koji je odluku obradio.

Podsećamo: Novom odlukom, za koju se očekuje velika podrška odbornika, predviđa se davanje grada od 30.000 din. za prvo, 50.000 din. za drugo i 100.000 din. za treće i svako naredno novorođenče, kao i skraćenje vremena prebivališta porodilje na teritoriji grada Zaječara sa 3 godine na 6 meseci.

Kada se uporede odluka doneta pre par dana, i nova odlukačije se usvajanje očekuje, u oko  upada da je u pitanju popuno nova odluka, ni nalik prethodnoj koju je skupština donela.