Reklame

Diskusija o izmeni odluke o posebnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara još uvek je aktuelna. Dok opozicija tvrdi da je odluka skandalozna, vlast tvrdi da je cilj mera proširenje porodice.

 

Diskusija i donošenje amandmana na odluku o posebnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara izazvala je brojne polemike među Zaječarcima, a sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, i veliko nezadovoljstvo.

I dok opozicija tvrdi da je ova odluka obmanjujuća i skandozna, te da je obim sredstvava nestimulativan jer je zapravo smanjen, stav vladajuće većine je da ova odluka za cilj ima proširenje porodice i stimulisanje parova koji već imaju dvoje dece, da se opredele i rode treće i četvrto.

 

Printscreen /Glas Zaječara

Za vas novac koji stiže iz republike jednom je novac svih građana, ali kad novac koji daje republika za sada, od prvog januara, za porodilje 300 000 i 700 000 za prvo dete, e  to nije novac svih građana, nego na to treba da dodamo još novca svih građana. E, nije tako! Nego smo jednom raspravom, sa ljudima koji su iz struke došli do zaključka da je ovaj novac prilično veliki, da nikada, a ja pamtim, od 89. godine  profesionalno sam u politici, nijedna vlast toliki novac nije izdvajala za prvo i drugo dete, uz druge stimulativne mere, da ovaj novac uzmemo i iskoristimo za, ponavljam stoti put, proširenje porodice, da pređemo tu granicu od dva deteta koja je prosta reprodukcija i da idemo, da stimulišemo.“ – kazao je Ničić

Ničićevo izlaganje na sednici, video snimio Online Media Network, „Zaječar Online“

U nastavku svog izlaganja Ničić je je dodao da novac nije ukinut, već je preusmeren, te da je cilj stimulisanje proširenja porodice.

Za prvo dete, vi kažete kako stići do trećeg deteta, pa posle prvog. Mnoge porodice imaju po dva deteta, ili imaju jedno pa će za godinu dana, i dve, tri, doći do trećeg deteta. I uopšte me broj, neću da brojim ciframa, kolko god bude trebalo novca, ako se pokaže stimulativnom ova mera, od iduće godine ćemo povećati duplo ako treba, na 120  i koliko budemo imali para u budžetu. Ali, nikome nećemo ukinuti, mi smo samo preusmerili novac koji je planiran za prvo i drugo, na  treće, četvrto, peto i tako dalje. Bilo je tu raznih nepristojnih komentara, ja sam ih video, ali ne može da bude komentar i da ponavljate mantru koja je netačna, laž,  da smo mi ukinuli nešto porodiljama, ne – mi stimulišemo više od proste reprodukcije, a to je dva deteta. To kažu oni koji su za to stručni.„- kazao je gradonačelnik Boško Ničić na sednici skupštine

Odbornica Dragana Rašić ukazala je na zasedanju skupštine na nelogičnost u datumima i očigledno nepoštovanje procedure.

Naime, prema rečima Dragane Rašić amandman na odluku je prema dostavljenom materijalu primljen i zaveden 27. novembra, a rasprava po ovom amandmamu je, po svemu sudeći  održana je 26. novembra, o čemu su izvestili i lokalni mediji.

Kako je moguće da ste amandman primili 27. , a o amandmanu treba da se raspravlja gradskom veću koje je već zasedalo 26. Znači, postavljam sada pitanje vi niste održali sedicu za ovo? Gradsko veće  je l raspravljalo o ovome? Jeste, ali dan pre. 26. smo mi dobili iz medija informaciju da je ova tema bila na gradskom veću. 26. novembra, evo konkretno ću reći, je Radio Magnum na svom portalu objavio ovu vest. Amandman je od 27. Samo toliko o poštovanju procedure.“ – kazala je Dragana Rašić

I zaista, kako je odbornica Rašić i navela, na info portalu Radio Magnuma dana 26. novembra objavljena je vest da su gradski većnici odlučivali o pomenutom amandmanu.

Amandman putovao kroz vreme

Kada se sve uzme u obzir čini se da je donošenje pomenutog amandmana ishitreno i iznuđeno, pa je tako zbrzano ispalo i kuso.

Da li će izmenjena odluka opstati u praksi uprkos evidnetno sumnjivom postupku koji je prethodio donošenju iste ili će očigledna greška u koracima prerasti u tehničku grešku ostaje da se vidi.