Foto: Printscreen / facebook

Protest pod nazivom „Bor protiv dima“ održaće se u petak 15. novembra ispred generalne direkcije kompanije „Zi Jin“ u Boru. Protest organizuje grupa građana „Borani protiv dima“ koja smatra da je stanje „crno da ne može biti crnje“. Slede krivične prijave protiv gradonačelnika, mnistra ali i protiv kompanije „Zi Jin“.

Iz Bora već mesecima unazad stižu sumorne vesti o prekomernom i kontinuiranom aerozagađenju. Merenja su pokazala da je koncentracija arsena u vazduhu bila čak 200 puta veća od dozvoljene. U septembru je izmeren značajan skok udela ugljendioksida u vazduhu, a gotovo svakodnevno merenja pokazuju da je vazduh u Boru izuzetno zagađen.

Foto: Printscreen / Borani protiv dima

Irena Živković, predstavnik organizatora protesta koji je zakazan za petak 15. novembar, smatra da je stanje u Boru alarmantno.

Foto: Irena Živković, jedan od organizatora protesta / lična arhiva

„Prekomerno i kontinuirano aerozagađenje u Boru traje od januara, a od juna se pisanim putem više organizacija obraća nadležnim institucijama. Kao odgovor na ćutnju institucija i konstantno prebacivanje odgovornosti desila su se i tri građanska protesta koja su sadržala dve blokade Topioničke kapije na po sat vremena, a deo organizatora je čak i prespavao u zgradi Borskog okruga čekajući reakciju republičke ekološke inspekcije. U avgustu su Borani imali 200 puta arsena više od dozvoljenog u vazduhu, a septembra je SO2 išao i na 2500 mikrograma od dozvoljenih 125. Ja lično ovo više ne nazivam zagađenjem nego zločinom. 15. novembra je zakazan protest ispred Direkcije i ovog puta pozivamo i druge gradove da nas podrže, a u toku nedelje ćemo puštati i krivične prijave kompaniji ZiJin Copper, Gradonačelniku i ministru Trivanu.“ –  izjavila je Irena Živković za portal „Glas Zaječara

Početak protesta zakazan je za 14,30 časova.

Foto: Printscreen / Facebook