Predsednici tri reprezentativna sindikata obrazovanja – Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije zatražili su da se obustavi nastava u školama kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece.

Oni su u pismu premijerki Srbije, ministru prosvete i Kriznom štabu upozorili da se informacija o broju zaraženih učenika koji je Ana Brnabić iznela u nedelju ne poklapa sa podacima sa terena.

Premijerka je, podsetimo, izjavila da u celoj Srbiji ima 39 zaraženih osnovaca, od toga u Beogradu 20, a da je u srednjim školama 52 đaka kovid pozitivno, od toga 22 u prestoničkim školama.

„Prema našim izvorima broj obolelih učenika je višestruko veći, s tim što se ne vrši testiranje svih učenika koji imaju karakteristične simptome nego se šalju u izolaciju, pa ni taj broj ne ulazi u zvanične izveštaje. Katastrofalan je nastup premijerke koja je zaboravila nosioce delatnosti koji rade u obrazovanju. Po našim padacima broj inficiranih nastvanika je izuzetno visok. Ako uzmemo u obzir da u proseku svaka škola ima do tri inficirana, a ima 1.750 škola, onda je broj zaraženih oko 5.000“, naveli su sindikati, koji su, kako kažu, još prošle nedelje upozoravali na alarmantnu situaciju i tražili produžetak raspusta u cilju ublažavanja  trenutne epidemiološke situacije.

Izvor: Danas

Reklame