Foto: Pixabay / ilustracija

Posle jutrošnjeg oružanog napada učenika na djake i osoblje škole u Beogradu Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je odlučio da od sutra obustavi rad u svim školama u Srbiji.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje, piše u saopštenju.

NSPRS izražava saučešće porodicama nastradalih, a povređenima želi brz i uspešan oporavak.

NSPRS zahteva hitno smenjivanje ministra prosvete Branka Ružića, „zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, u kojoj je više lica ubijeno“.

NSPRS ukazuje da je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da „umesto šminkanja postojećih propisa, preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i Ministarstvo ignorisali“.

Pre samo desetak dana, konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbedednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija, piše u saopštenju.

NSPRS navodi da se u prosveti „godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom. Posledice su katastrofale, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti“.

Izvor: Beta

Reklame