Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je potvrđen prvi slučaj gripa u Srbiji u sezoni 2021/2022. godine, u Beogradu.

Kako se navodi, „Batut“ je u sredu u poslepodnevnim satima od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ dobio potvrdu o prvom slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H3).

„Batut“ je naveo da je kao i u većini prethodnih sezona nadzora nad gripom, laboratorijska potvrda virusa u ovo doba godine očekivana. Prošle sezone 2020/2021. nije bilo laboratorijske potvrde infekcije virusom gripa.

Najefikasnija mera prevencije u cilju sprečavanja infekcije virusom gripa je vakcinacija. Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa.

Pored vakcinacije preporučuju se i opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, higijena disajnih puteva, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se simptomatska terapija koja podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara, naveo je „Batut“ i dodao da antibiotici nisu delotvorni u lečenju

Izvor: N1
Reklame