Foto: Screenshot rts

Virusolog Milanko Šekler ocenio je da su u ovom trenutku deca školskog uzrasta, naročito osnovci, najnezaštićeniji i da njihov masovni povratak u škole nakon zimskog raspusta predstavlja izlaganje velikom riziku od zaražavanja virusom korone ili od gripa.

„Verujem struci. Stav pedijatara je jedino proveravan. Opravdana je bojazan od velikog zaražavanja dece, ali nema opasnosti od kombinovanja gripa i korone. Neko će imati grip, neko koronu“, rekao je Šekler za današnju Politiku.

On je naglasio da nema razloga za strah od „flurone“, kombinacije gripa i korone“ i dodao da je ta priča progurana u medijima iako „nema nikakvog smisla“.

Šekler je dodao i da je za to da se deci omogući primanje i neke druge vakcine protiv korona virusa, osim „Fajzer“, koja je za sada u Srbiji jedina odobrena za mlađe od 18 godina.

„Siguran sam da bi se povećao obuhvat dece i mladih vakcinacijom kada bi roditelji mogli da odaberu da njihovo maloletno dete primi vakcinu kojom su i sami imunizovani i zato apelujem na nadležne da izvrše doregistraciju još neke vakcine za decu i mlade“, kazao je Šekler.

Izvor: Danas

Reklame