Foto: screenshot szo youtube
Reklame

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da vakcinisane osobe mogu imati lažni osećaj sigurnosti da su potpuno zaštićeni zbog čega veruju da ne moraju da primenjuju nikakve mere zaštite.

– Vakcine spasavaju živote, ali ne sprečavaju u potpunosti prenos virusa. Podaci pokazuju da su vakcine pre dolaska delta varijante smanjivale transmisiju virusa za oko 60 odsto. Sa dolaskom delta varijante taj broj je pao na 40 odsto. Ako ste vakcinisani imate mnogo manji rizik da teško obolite i preminete, ali i dalje postoji rizik da se zarazite i da zarazite druge – kazao je Gebrejesus.

On je istakao da i osobe koje su primile vakcinu treba da primenjuju mere.

– To znači nosite masku, održavajte distancu, izbegavajte gužvu i budite sa ljudima ili napolju, ako možete, ili u dobro provetrenim prostorijama – dodao je direktor SZO, pozivajući i države da nastave da primenjuju javnozdravstvene mere.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada se praznici sve više približavaju a broj obolelih raste u mnogim evropskim zemljama zbog čega se ponovo uvode restriktivne mere.

Najdalje u pokušaju da obuzda trenutni talas otišla je za sada Austrija koja je uvela višenedeljni karantin.

Izvor: Danas