Foto: Printscreen

Serija “Dinastija” koja je obeležila osamdesete godine prošlog veka prvi put je emitovana na današnji dan 1981. godine na ABC-u.

Od samog početka emitovanja rejting gledanosti serije naglo je rastao, tako se “Dinastija” od prve do sedme sezone nalazila u top 30 serija, dok je u petoj sezoni zauzimala mesto broj jedan čija je epizoda dostizala gledanost u preko 21 milion domova.

Autori ove serije su Ričard i Ester Šapiro, a producent Aron Speling. Dinastija prati priču porodice Karington koja živi u Denveru i poseduje ogromno bogatstvo joj donosi brojne porodične, poslovne i društvene poteškoće, a glavni likovi su Blejk Karington (Džon Forsajt), Kristal (Linda Evans) i Aleksis (Džoan Kolins).

Svih devet godina emitovanja američka sapunica “Dinastija” bila je nominovana za nagradu Zlatni globus kao najbolja TV dramska serija, pored čega je iznela uspešnu liniju luksuznih modnih proizvoda. Izuzetna pažnja tokom snimanja serije posvećena je garderobi, a kostimograf Nolan Miler dizajnirao je oko 3.000 kostima. Nedeljni budžet za odelo iznosio je 35.000 dolara.

Serija je snimljena u Vorner Holivud studiju, a luksuzna imanja i vile širom Kalifornije korišćene su za interne i eksterne scene.

Snimljeno je devet sezona koje su bile emitovane do 1989. godine.

Zbog velike popularnosti i značajnog uticaja na popularnu kulturu osamdesetih, „Dinastija“ je dobila nove rimejk verzije iz 2017. i 2021. godine.

Nove “Dinastije” prate priču kao originalna sapunica 80-ih, bave se pitanjima porodičnih veza sa ispreplitanim istorijama i sudbinama svih likova, uz fokus na bogatstvu i modi. Serija emitovana 2017. godine premijerno je prikazana na televiziji CW, sadrži četiri sezone od kojih je svaka izdata američkom Netflix-u.

Srpska verzija serije prvi put je emitovana 27. septembra 2021. godine a glavne uloge igraju Branimir Popović, Ana Vasiljević i Magdalena Mijatović.

Izvor: Danas

Reklame