Otkrijte kako možete promeniti neke navike i sprečiti komarce da vas ujedaju, piše Science Alert.

Studija je pokazala da vrsta sapuna koju koristite može uticati na to koliko ste privlačni komarcima. Neki sapuni mogu privući ove insekte, dok za druge ljude sapun nema nikakav uticaj.

Takođe, ishrana može imati ulogu u privlačenju komaraca. Studija je pokazala da miris ruku ljudi koji su pojeli bananu privlači komarce. Međutim, isti efekat nije primećen nakon konzumacije grožđa.

Pivo takođe može uticati na to koliko ste privlačni komarcima. Studija je otkrila da miris volontera postaje privlačniji komarcima nakon konzumacije piva, dok konzumacija vode nije izazvala promenu.

Jedna studija je otkrila da dezodoransi koji sadrže određeno jedinjenje (izopropil tetradekanoat) odbijaju komarce, sprečavajući ih da slete na tretiranu površinu tela. Ova saznanja mogu biti korisna prilikom boravka na otvorenom, posebno tokom vežbanja kada se znojimo.

Postoji i verovanje da beli luk i vitamin B mogu odbiti komarce, ali studije nisu pružile dokaze koji bi potvrdili ove tvrdnje.

Kao poslednja opcija, možete koristiti repelente koji sadrže hemijsko jedinjenje Deet. Oni pružaju najdužu zaštitu od ujeda komaraca. Ako vam se ne sviđa nanošenje repelenta na kožu, možete tretirati odeću insekticidima kako biste sprečili komarce da grizu kožu koja je prekrivena odećom.

Ako ste isprobali sve ove metode i komarci vas i dalje ujedaju, možda je razlog genetika koja utiče na vaš telesni miris. U tom slučaju, jednostavno nemate sreće.

Izvor: Danas

Reklame