Broj učenika zaraženih kovidom ne prelazi jedan odsto, a među zaposlenima ne prelazi dva odsto, ali su srednje škole preventivno ove nedelje u sistemu nastave „na daljinu“ i čekamo sednicu Kriznog štaba kako bismo znali da li će ta mera i dalje ostati na snazi, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ružić je u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu istakao da podaci ukazuju na to da škole nisu mesto transmisije zaraze, kao i da nema „preteranog skoka“ broja zaraženih među učenicima, ali da je mera prelaska na onlajn nastavu za srednjoškolce po svojoj prirodi proaktivna i preventivna, i da je doneta zbog povećanja broja zaraženih kovidom u opštoj populaciji.

„Kada dođe do povećanja broja zaraženih u opštoj populaciji, to se reflektuje na najrizičnije starosne kategorije u obrazovnom sistemu, a to su srednjoškolci“, dodao je Ružić i naglasio da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna i da nema razloga za bojazan.

On očekuje da će nova sednica Kriznog štaba biti održana za dva do tri dana.

Podsetio je da u četiri grada – Paraćinu, Kuli, Vranju i Surdulici – onlajn nastavu pohađaju i učenici osnovnih škola.

„To su sporadični slučajevi, gde lokalni zavodi za javno zdravlje i krizni štabovi procenjuju situaciju i daju predlog Ministarstvu da se pređe na takav vid nastave“, rekao je Ružić.

Ružić je, zajedno sa specijalnim savetnikom predsednika i premijerke Mladenom Šarčevićem, zamenikom generalnog direktora kompanije NIS Vadimom Smirnovim i direktorkom Matematičke gimnazije Mirjanom Katić, otvorio novi kabinet za informatiku.

Deset najsavremenijih računara su donacija NIS, koja je u okviru svog programa „Energija znanja“ toj gimnaziji poklonila ukupno 30 računara.

Izvor: Danas

Reklame