Foto: Printscreen

Počeo je napad na Ukrajinu. Kako javlja Si-En-En eksplozije se rano jutros čuju u blizini više ukrajinskih gradova, a sirene za vazdušni napad se oglašavaju u Kijevu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje.

Si-En-En je objavio da ruske trupe prelaze u Ukrajinu preko beloruske granice.

Ruski mediji preneli su da je predsednik Vladimir Putin naredio je oružanim snagama da izvedu „specijalnu operaciju u Donbasu“ za odbranu naroda u Donjecku i Lugansku.

Ukrajinska vojna infrastruktura, protivvazdušna odbrana, vojni aerodromi i letelice kao i vojska gađani visoko-preciznim oružjem, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine saopštili su da je cilj ruske ofanzivne vojne operacije uništavanje ukrajinske države, zauzimanje ukrajinske teritorije silom i uspostavljanje okupatorske kontrole.

„Ruska vojska izvršava napade na mirne ukrajinske gradove iz raznih pravaca, uključujući privremeno okupirani Donbas i Krim, kao i severoistočni region. Ovo predstavlja čin rata, napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, grubo kršenje Povelje UN i osnovnih normi i principa međunarodnog prava. Ukrajina je aktivirala svoje pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina poziva međunarodnu zajednicu da odmah reaguje.

„Samo ujedinjeni i odlučni koraci mogu zaustaviti agresiju Vladimira Putina protiv Ukrajine. Naši partneri moraju odmah da aktiviraju paket novih sankcija. Takođe pozivamo prijateljske prestonice da nastave da jačaju odbrambene sposobnosti naše države pružanjem naoružanja i vojne opreme“, navode iz Minisatrstva.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je jutros stanovništvo da ne paniče pred pokrenutom ruskom ofanzivom i obećao pobedu.

„Ne paničite, spremni smo na sve, pobedićemo“, rekao je Zelenski u video poruci na Fejsbuku i dodao da je Rusija izvršila napade na vojnu infrastrukturu i graničare.

Ubrzo posle toga, u Kijevu su se oglasile sirene protiv bombardovanja.

Ruska vojska saopštila je da gađa vojna lokacije u Ukrajini „oružjem visoke preciznosti“, nekoliko sati nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio vojnu ofanzivu za odbranu separatista na istoku zemlje.

Izvor: Danas

Reklame