Za Rome širom Srbije i sveta današnji praznik je veoma značajan. Ulažu se veliki napori za integraciju Roma, ali problema i dalje ima.

U Zaječaru prema nezvaničnim podacima živi oko dve hiljade Roma.

Zaječar, za razliku od mnogih drugih naseljenih mesta, nema romsko naselje, ali i pored velikih napora koji se ulažu u cilju integracije Roma, još uvek postoje poteškoće, što je najvidljivije u ostvarivanju prava na rad.

Ipak, i pored svih nevolja, Romi širom Srbije i sveta današnji dan proslavljaju u sećanje na čudotvornu tetku Bibiju, koja je svojim lekovitim travama lečila decu i pomagala Rome u teškim vremenima.

„Čestitam svima našu slavu koju obeležavamo godinama, Bibijako Đive, Tetkin dan. Za rome na teritoriji Srbije, a verujem i u celom svetu, današnji praznik ima veoma lepo značenje i veliki značaj.

Na ovaj dan, po predanju, čudotvorna je za vreme rata, svojim lekovitim travama lečila decu, zbog toga je ostala upamćena kao čudotvorna. Sveštenstvo nije prihvatilo Tetka Bibiju kao sveticu, ali mi njen dan svetkujemo.

Ulažu se značajni napori u cilju integracije Roma, ali i dalje ima puno problema.“- izjavio je Miljan Rašić, predsednik zaječarskog Udruženja Roma.

Nakon kulturno – umetničkog programa na gradskom trgu slavlje je nastavljeno kod drveta na Kraljevici, gde se Romi po tradiciji okupljaju kako bi se pomolili za zdravlje svojih najmlađih, ali i svih ljudi ovog sveta.

Veselje će se, nakon molitve, nastaviti proslavom koja je zakazana za 17 časova.

Reklame