foto:pixabay
Reklame

Učenici osmog razreda polagali su danas test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a Ministarstvo prosvete objavilo je rešenje testa.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do sada nije dobilo povratne informacije sa terena koje bi mogle ukazivati na ozbiljnija odstupanja od procedura, ali i dalje postoji stalna komunikacija sa okružnim upisnim komisijama, supervizorima i ostalim ključnim akterima u procesu sprovođenja završnog ispita.

Izlaznost na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prema pristiglim podacima iz školskih uprava je 98,55 odsto, navedeno je u saopštenju.

Rešenja testa iz srpskog jezika, kao i Uputstvo za ocenjivanje objavljeni su na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Rešenja iz srpskog jezika možete da pogledate OVDE, a ostale maternje jezike na linku:  http://www.mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika-2/

Učenici, drugog dana završnog ispita, u četvrtak, 24. juna 2021. godine od 9 do 11 časova polažu test iz matematike, dok će u petak, 25. juna 2021. godine polagati kombinovani test .

Preliminarni rezultati završnog ispita na novu škole biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula 2021. godine.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala https://mojasrednjaskola.gov.rs/ je od 26. juna do 3. jula 2021. godine, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi je 3. i 4. jula 2021. godine.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima je 11. jula 2021. godine.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

Izvor: Danas