Branko Grujić rođen je u Zaječaru, ali već dve decenije živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljubav prema Zaječaru i želja da doprinese kulturnom životu Zaječaraca navela ga je da u saradanji sa svojim prijateljaima organizuje u Zaječaru muzička okupljanja.

Branko Grujić rođen je u Zaječaru, kako sam kaže u neposrednoj blizini pozorišta, u koje je rado išao od malih nogu. Tada su bila neka druga vremena i kultura je doživljavana na neki drugi način.

Zaječar, iako već dvadeset godina živi i radi u Sjedinjenim američkim državama, voli i ovde želi da stvara i živi, da sa svojim kolegom Momčilom Radenkovićem ponovo stane na scenu, kao nekada.

„Imajući u vidu da sam iz Amerike dopremio muzičku opremu, iskoristio sam to i prošle godine došao sam na ideju da sa mojim kolegama muzičarima napravim jedno veče sevdaha.

Prošle godine otišao sam do gospodina Đuričića, jer iako imam svu opremu, ipak mi je potrebna bina kako bi mogao da orgaizujem veče sevdaha i za rok scenu. Meni je bila potrebna samo struja i bina, sve ostalo sam sam organizovao: prevoz, ozvučenje, rasvetu, organizovao sam moje kolege muzičare i to je sasvim u redu proteklo.“

Uvidevši da postoji interesovanje među Zaječarcima Branko je poželeo da i ove godine organizuje po drugi put Veče sevdaha, te se ponovo obratio pozorištu i dobio je podršku, kao i lani. U razgovoru je dogovoreno i proširenje saradnje i to kroz orgnaizovanje večeri starogradskih pesama.

„Veče sevdaha organizovali smo i ove godine potpuno na volonterskoj osnovi, kolege muzičari nastupili su bez nadoknada, obezbedili smo i monitirali dobro ozvučenje, čuli smo se svakodnevno, dogovarali oko nastupa.

Želja svih nas je da se lepo družimo i našim sugrađanima priredimo lep program. Smatram da ovde postoji potencijal i nameravam da već iduće godine organizujem i malo ozbiljniji festival, koji će trajati nekoliko dana, koji će biti takmičarskog karaktera.  Naravno, sve to zahteva više novca i ozbiljniju organizaciju, ali nije nemoguće.“

„Prošle godine je pozorište odabralo voditelja programa i meni se to, iskreno govoreći, nije nimalo dopalo. Zato sam ove godine rešio da sam to organizujem. Na preporuku poznanika, prijatelja, kolega, pokušao sam da stupim u kontakt sa nekoliko novinara i spikera, međutim, ni nakon više pokušaja, to nije urodilo plodom. Napokon, stupio sam u kontakt sa Selenom Ristić Vitomirović, o kojoj sam čuo pohvale kada je u pitanju vođenje programa.

Selena me je upozorila da bi tu moglo biti problema, međutim ja zaista ne vidim kakve veze ima nečiji politički stav ili mišljenje sa muzikom. Ona bi tu bila na sceni u svojstvu voditelja programa, a ne u svojstvu političkog aktiviste.“

„Pred sam početak koncerta sekretarica gospodina Đuričića rekla mi je da on želi da me vidi. U šoku me je upitao: šta će ova ovde, ukazujući na Selenu. Moram reći da sam bio i sam šokiran, jer tokom saradnje sam stekao jako lepo mišljenje o gospodinu Đuričiću, koga nisam mogao da prepoznam bukvalno te večeri. Jel ti znaš ko je ona, ona je pet miliona, neprijatelj naroda – svašta je rekao i zaključio da će izgubiti posao zbog nje.

Uveravao sam ga da nema razloga za brigu, da je sve pod kontrolom i da će nastup biti profesionalan i korektan, ali rekao je da to ne dolazi u obzir. Kada je rekao mi smo organizatori i to ne dolazi u obzir, smatrao sam da je tu već prevršena mera. Upitao sam ga tada ko je osmislio sve to, ko je organizovao muzičare, ko je obezbedio ozvučenje. Nikakav ugovor nismo imali, ali veći deo napora u organizaciji preuzeo sam ja i ti ljudi su se tu okupili na moj poziv. Nisu im pokriveni čak ni putni troškovi. Dobili smo samo deset sendviča i dve flaše soka, a nastupilo je deset trenutno najpopularnijih pevača.“

„Muzičari su bili na pragu toga da odustanu od nastupa, no u želji da ipak ispoštujemo ljude koji su se okupili na plaži, improvizovao sam ja sam i vodio program u saradnji sa muzičarima najbolješt sam mogao. Nepotrebno je napravljen skandal, sve bi proteklo u najboljem redu. Ne vidim šta je bio problem da Selena vodi program. Gospodin Đuričić mi je još u toku trajanja koncerta rekao da u buduće možemo da se vidimo, da popijemo kafu, ali što se tiče dalje saradnje da je ista završena.

Ja sam i  dalje rad da realizujem planirane muzičke manifestacije, ali ne znam kako ću uspeti da to uradim. Odustati neću, sasvim sigurno, jer smaram da to ovaj grad zaslužuje.“

U ovom trenutku nije izvesno kako će biti organizovane planirane manifestacije „Veče starogradske muzike“ i „Za Rock scena“, ali je izvesno da Branko Grujić namerava da istraje u realizaciji svoje  zamisli.

Branko je najavio i veliku povratničku turneju „Zlatnih prstiju“, koji su svojevremeno po popularnosti bili rame uz rame sa čuvenim „Bijelim dugmetom“.

Reklame