Foto: Glas sporta

Rajko Rituper, naše gore list u Sloveniji, rođeni Zaječarac, koji je izgradio uspešnu karijeru u nekada najsevernijoj republici bivše države, najpre igračku, a sada već i trenersku.

Polzela, Zagorje, Kranj, Nova Gorica, Zagreb, Ženeva, gde god je igrao bio je jedan od najkorisnijih igrača u timu. Krilni igrač, visok 202 cm, popunjavao je sve statističke kolone s velikim uspehom tokom čitave karijere.

Rođen u Zaječaru 1975. godine, bio je član mlade reprezentacije Slovenije, igrača do 21 godine, koja je 1996. godine u Bursi osvojila 7. mesto. Prvak je tada bila Litvanija, ali je MVP prvenstva bio Rašo Nesterović, a u timu su pored sjajnog Nesterovića, kasnije i NBA asa i Ritupera, između ostalih igrali i Marko Milić, kasnije košarkaš Reala iz Madrida, Dragiša Drobnjak, Marko Tušek i ovdašnjim ljubiteljima košarke poznati iz vremena koje je proveo u Hemofarmu Goran Jagodnik. Zaista plejada izuzetnih pojedinaca, a među njima i naš Zaječarac.

Otkud Zaječarac u Sloveniji, pitate se?

Ponikao u zaječarskoj „Mladosti“, po završetku srednje škole obreo se u niškom „Viner brokeru“, gde se zadržao godinu dana. Onda, splet okolnosti i sudbina naravno umešali su prste. Ovaj Zaječarac, od oca Slovenca i majke Srpkinje, po odvajanju Slovenije iz Jugoslavije, imao je pravo na pasoš. Otišao je na probu po preporuci u tada uspešan klub Polzelu, oduševio sve i ostao. Četiri pune godine.

„Kada sam otišao, nisam znao šta da očekujem. Išli smo sestra i ja i kao mali u Sloveniju, svake godine, na skijanje i kod rodbine, ali ovo je bila ipak druga dimenzija. Tada su ekipe mogle da imaju samo dva stranca, tako da sa slovenačkim pasošem nisam zauzimao ta mesta. Odigrali smo sjajnu sezonu, izborili mesto u tadašnjem Kupu Saporta, drugom po snazi evropskom takmičenju, pandanu Evrokupa u sadašnjim okvirima“.

Po završetku sezone stigao je i poziv selektora mlade reprezentacije Slovenije?

„Sve se brzo odigralo. Bila je to sjajna ekipa, a karijere koji su napravili moji saigrači iz tima, govore za sebe. Igrali smo četvrtfinale, nesrećno ispali, ali bilo je to neverovatno iskustvo za mene. Da mi je neko pričao o tome, kada sam samo dve godine ranije završavao srednju školu u Zaječaru, ne bih mu poverovao“, ističe Rituper.

Put ga je iz Polzele odveo u Zagorje, još jednog slovenačkog prvoligaša. Tamo se zadržao dve sezone, da bi onda stigao poziv iz ne toliko košarkaške zemlje.

„Tadašnji menadžer mi je rekao da me žele u Švajcarskoj, prave dobru priču i da bih ja kao iskusan igrač mogao da im pomognem u ostvarenju ciljeva. Tim se zvao „Karuž“, bilo je sjajno u Ženevi tih godinu dana, ali je nakon završetka sezone generalni sponzor napustio klub i naravno prvo su stranci otišli iz ekipe“.

Sledi povratak u Sloveniju?

„Triglav je hteo da napravi iskorak u rezultatima i jedan miks mladih i iskusnih igrača. Dobro je krenulo u Kranju, međutim teška povreda tetiva odvojila me je od terena skoro čitavu sezonu.

Nakon toga Hrvatska?

„Menadžer me je pozvao i pitao da li bih igrao u Zagrebu? Pristao sam da odem na sastanak, pričao s predsednikom, trebao mu je iskusan igrač u borbi za opstanak u Prvoj ligi, ekipa se zvala „Hermes analitika“. Odigrao sam završnicu prvenstva, četiri meseca, a klub je i dalje redovni član Prve hrvatske lige“.

Povreda je ostavila traga?

„Osećao sam da to nije to. Sa krila sam prešao na četvorku i rešio da se vratim u Polzelu. Ipak, stigao je poziv iz Nove Gorice, tada slovenačkog drugoligaša, odigrali smo odličnu sezonu i po, bili su prezadovoljni i oni i ja, a umesto kraja karijere, uspeo sam da je produžim. Odigrao sam i po jednu sezonu u Nazarju i Zagorju, sa dobrim brojkama.

Potom sledi povratak „kući“?

„Zvali su me iz Polzele, da kao jedan od najiskusnijih budem i mentor mlađim igračima i ujedno preuzmem mlađe kategorije. Pristao sam jer je rad sa mladim košarkašima nešto što mi je oduvek bila velika želja.

Oprobali ste se i kao trener prvog tima?

„Odigrao sam sezonu u Elektri kao igrač, a predsednik me je po završetku iste pitao da li bih preuzeo prvi tim. Pristao sam, nisam se pokajao ali sam shvatio da ipak želim pre svega da radim s mladim košarkašima. U prvom timu je uvek više ljudi u i oko kluba, mnogo je različitih interesa, pa sam posle nekoliko meseci presekao i dao otkaz“.

Ipak, koliko je ostavio dobar utisak govori činjenica da je ostao u klubu. Trenutno je trener mlađih kategorije Elektre U – 15 i U – 17, što mu kako kaže savršeno odgovara.

„Predsednik je želeo da ostanem i radim u klubu, a moja želja je rad s podmlatkom i pravljenje budućih košarkaša. Lako smo se dogovorili, pa sam već par sezona u mlađim kategorijama Elektre“.

Priča s školom sporta jedna je od lepših sportskih u Sloveniji, jer istovremeno radi kao trener u Elektri iz obližnjeg Šoštanja i vodi uspešnu priču u Sportskom društvu u Polzeli, čiji je osnivač.

„Već nekoliko godina radim projekat u Sportskom društvu „Ris“, čiji sam osnivač i vlasnik. Počeli smo sa 30 dece, a stigli smo do 350 mališana raznih uzrasta, članova našeg Sportskog društva. To su principi sportske početnice, od vrtića do 2. razreda osnovne škole. Tri trenera i tri profesora rade sa mališanima u Polzeli, od osnovne motorike, pa do usmeravanja kasnije na neki od sportova“.

Polzela mu je suđena, tamo i danas živi. Oženjen je i otac tri ćerke.

„Sve su sportistkinje, ali izabrale su odbojku“, smeje se Rituper. „Nisam želeo da ih usmeravam na košarku, možda je i bolje ovako. Najstarija ima 21 godinu, studira fizioterapiju, pa joj odbojka nije više glavna preokupacija. Srednja ima 17 godina i omladinska je reprezentativka Slovenije, dok najmlađa ima 10 i još je na početku sportskog puta“.

Ovaj košarkaški entuzijasta i sportski radnik ima poruku podrške za sve u Zaječaru i Srbiji, pošto je Slovenija prva zemlja u svetu koja je proglasila kraj epidemije korona virusa.

Uspešni košarkaš, trener, zatim jedan od ključnih saradnika u košarkaškom kampu Boštjana Nahbara, još jednog sjajnog bivšeg slovenačkog košarkaša, Rajko Rituper je izgradio svoje košarkaško i trenersko ime kroz rad sa mladima, koji u Sloveniji i te kako daje rezultate. „Glas sporta“ želi puno sreće u daljoj karijeri ovom sjajnom sportisti, pedagogu i čoveku. Još jednom od onih ljudi, koji su se iz Zaječara otisnuli na sportski put, a i dalje s uspehom idu po njemu.

Izvor: Glassporta