Karavan Pokreta slobodnih građana posetio je danas Zaječar. Tom prilikom pored kandidata za poslanika Selene Ristić Vitomirović, sa građanima je razgovarala Srbijanka Turajlić, dok se kasnije pridružio i predsednik PSG-a, glumac Sergej Trifunović.

Grad na Timoku danas su posetili kandidati za poslanike sa liste Pokreta slobodnih građana. Aktivisti ovog pokreta razgovarali su sa građanima i delili propagandni materijal.

Srbijanka Turajlić istakla je da u zemlji takva situacija da više nema čekanja nema odlaganja, kao ni oklevanja, i zato ovaj pokret izlazi na izbore.

„Svi me pitaju ko je od poznatih na listi Pokreta slobodnih građana, a ja sa ponosom kažem nema nikoga. To su sve novi, mladi ljudi koji su odlučili da ostanu u ovoj zemlji, i da u njoj žive. Glasajte za broj 14 i kroz godinu dana više nećete pitati ko je poznat na listi, pošto će svi biti poznati i to po dobrom.“- istakla je Srbijanka Turajlić.

Četvrta na listi i prva žena kandidat Pokreta slobodnih građana, Selena Ristić Vitomirović, istakla je da ne veruje u to za šta se PSG zalaže, ona ne bi posle 46 godina rešila da se politički aktivira.

„Smatram, da je aktivizam, koji je neko celog života, gledao kao svoj model ponašanja, treba da preraste i u politički aktivizam, jer u suprotnom uskoro nećemo imati sa kim da sedimo na ovim klupama“.istakla je Selena.

Ona je istakla da deca odlaze iz Zaječara i ako se ovako nastavi grad Zaječar će ostati pust grad.

Selena je kazala i to da će se u parlamentu zalagati za ono što se bori čitavog svog života.

„To je pružanje jednakih šansi deci i mladima za rast, razvoj, obrazovanje, za zapošljavanje, jer je to nešto protiv čega se borim čitavog života“.istakla je ona.

Selena je kazala da od borbe neće odustati, kao što se borila za Aleksin zakon, kroz ono što radi tako će sada kroz institucije da se bori.

Na pitanje portala Glas Zaječara šta će PSG uspeti da promeni ako se prema anketama ovaj pokret nalazi na 3 ili 4%, Srbijanka Turajlić je kazala:

„Ne može se očekivati od nekog ko ne dobije većinu u parlamentu da učini neke velike promene, jer on prosto nema mogućnost da tako nešto uradi. Ono što može da se uradi je to da imate pristup dokumentima. Do tih dokumenata imate prilaz, a čak ni mediji ne dolaze do njih. Onda preko govornice možete informisati javnost o svim dešavanjima, svim ne delima koja se dešavaju. Možete pokretati inicijative.“kazala je ona.

Na pitanje portala Glas Zaječara, da li se iz Pokreta slobodnih građana boje da ako ne pređu cenzus, a većina opozicionih partija bojkotuje izbore, kao 1997. godine, da ne dožive sudbinu kao SPO te godine, Srbijanka Turajlić je kazala:

„Nijedna partija, sem one koje vode izuzetno bogati ljudi, neće preživeti ako ne pređe cenzus. Partija je nešto slično kao malo preduzeće, od nečega mora da živi. Partija nema svoju proizvodnju, od koje može da kreira prihode, partija jedino kreira prihode od rada u parlamentu. Tu ne mislim na plate poslanika, mislim na prihode od kojih partija može da živi“.

Što se tiče bojkota 1997, Turajlić ističe to da niko neće da ispriča, pošto su izbore bojkotovali neuspešno, šta smo posle toga dobili, a to je zakon o informisanju i univerzitetu preko noći, dok u Skupštini o tim zakonima ni reč nije se čula, pošto niko nije imao to da kaže. Ona je kazala da ništa 2000. godine nije dobijeno zahvaljujući bojkotu. Što se tiče izbora, ona smatra izuzetnim uspehom ako pređu 5%, ali nije ni neuspeh ako bude 3 ili 4 % pošto će neka nova lica ući i boriti se u parlamentu.

Karavanu Pokreta slobodnih građana kasnije se priključio i lider Sergej Trifunović, koji je razgovaro na ulici sa građanima grada na Timoku.

Ovako su Zaječarci dočekali karavan slobode

Ovako su Zaječarci dočekali karavan slobode. Vidimo se uskoro u Boru #štačekamo

Gepostet von Pokret slobodnih građana am Mittwoch, 10. Juni 2020

Reklame