Foto: Glas sporta

Zaječar je u subotu 27. juna bio centar srpskog fudbala. Ono najlepše što najvažnija sporedna stvar na svetu može da pruži viđeno je na gradskom stadionu na Kraljevici, prenosi Glas sporta.

Budućnost srpskog fudbala na jednom mestu, uz naravno drage goste iz Bugarske. Turnir je zvanično otvorio Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara za sport i omladinu, kome je predsednik FK „Timok 1919“ Branimir Đorđević uručio plaketu za izuzetan doprinos u organizaciji turnira. Priznanje je dobio i Vice Lalić iz JKP „Timok održavanje“ za pomoć u pripremi četvrtog Međunarodnog turnira „Zaječar 2020“.

Nakon intoniranja himni Srbije i Bugarske, gledaoci su imali priliku da isprate i pokaznu vežbu petlića zaječarskog Crvenog krsta i koreografiju članica Gimnastičkog kluba „Zaječar“.

Tri različite uzrasne kategorije, sve podeljene u tri grupe, na ukupno šest terena, pokazale su da fudbal u Srbiji ne mora da brine za budućnost. Ukoliko naravno bude sluha u upravama klubova i dovoljno hrabrosti da se istrpe svi talenti, kojih je prepun svaki kutak naše zemlje.

Najviše razloga za zadovoljstvo imali su pobednici, ali ni ostali ne moraju i ne smeju previše da žale, jer ovo je bila samo jedna stepenica u njihovom fudbalskom odrastanju.

Počnimo od onih najmlađih, igrača rođenih 2012. godine i mlađih, gde su najuspešniji bili igrači Hajduk Veljka, koji su u negotinskom finalu savladali gradskog rivala OFK Boban rezultatom 3:0. Treće mesto zauzela je ekipa „Pinkum“ iz Velikog Gradišta, koja je u meču za bronzu nadigrala Školu fudbala „28. jun“ iz Gračanice rezultatom 2:0.

Najbolji igrač je Kosta Rajić iz Hajduk Veljka, najbolji golman je Ognjen Pajić iz komšijskog OFK „Bobana“, dok je zlatna kopačka pripala Mateji Jovanoviću iz Gračanice.

Škola fudbala „Dušanovac“ iz Beograda pokazala je najviše u konkurenciji 2010. godišta i zasluženo odnela trofej u Voždovac. U finalu je deklasirana ekipa TSC iz Prokuplja rezultatom 6:0 u neverovatnoj fudbalskoj predstavi ovih malih fudbalera. Treće mesto pripalo je FK „Mali Bor“, koji je savladao Školu fudbala „Popaj“ sa 2:0.

Najbolji igrač turnira je fantastični Veljko Milojević iz pobedničkog sastava, najbolji golman je njegov saigrač Mihailo Jovanović, inače godinu dana mlađi od saigrača i protivnika, dok je titula najboljeg strelca otišla u ruke Alekse Udića iz FK „Mali Bor“, koji je sa devet pogodaka bio najefikasniji igrač turnira.

Najviše drame bilo je u mečevima generacije 2008., koja je kulminirala finalom, koje je rešeno posle penala. Više sreće i nerava imali su igrači OFK „Boban“, koji su posle penal lutrije porazili Školu fudbala „Dušanovac“ i na taj način sprečili Beograđane da ponesu kući dva trofeja. U susretu za bronzano odličje, velika borba i trijumf Prokupčana, TSC – Budućnost 1:0.

Najbolji igrač turnira „Zaječar 2020“ u ovom uzrastu je Lazar Kojić iz ekipe OFK „Boban“, za najboljeg golmana proglašen je Mateja Slović iz Dušanovca, dok je najbolji strelac njegov saigrač Boško Rajević.

Igrači Timoka u sve tri kategorije poraženi su u četvrtfinalu, nije bilo dovljno ni sreće u nekim momentima, jer su igrači generacije 2008., nakon penala pali protiv TSC-a iz Prokuplja.

Sve u svemu sjajan fudbalski dan na Kraljevici i ugođaj kakav samo Kraljevica može da pruži i pravi poziv svima da i u nedelju posete gradski stadion u Zaječaru i isprate srpsku fudbalsku budućnost, na čelu sa talentima iz Crvene zvezde i Partizana i generacije fudbalera rođenih 2009., 2011. i 2013. godine.

Izvor: Glas sporta