foto: pixabay
Reklame

U februaru 2019. godine, zatvoren je saobraćaj na pruzi Zaječar – Niš. Od tada se licitira sa datumom završetka radova. Poslednje obećanje usledilo je kada je ministar Momirović, posetio Zaječar pred lokalne izbore u gradu na Timoku. Tada je kazao da je plan da se pruga završi u junu. Danas je 2. jul, rekonstrukcija pruge još uvek nije završena.

Već dve godine voz na relaciji Zaječar – Niš ne ide. Tačnije, februara 2019. godine zatvoren je saobraćaj na ovoj deonici.

Rok za završetak ove pruge je duži od ranije planiranog, a nadležni su govorili da je razlog za kašnjenje uslovila pandemija, zbog koje su imali probleme sa nabavkom dovoljno tucanika potrebnog za remont.

Zvanično je februara 2019. godine zatvoren železnički saobraćaj na pruzi Niš – Zaječar, jer su cisterne sa opasnim materijama ispadale iz šina, meštani Jasenovika evakuisani, pa procenjeno da je pruga nebezbedna, pisale su Južne vesti.

Rekonstrukcija 108 km pruge zvanično je počela par meseci kasnije, a do kraja te godine trećina „opasne“ deonice je obnovljena. Ipak, nije sve završeno u roku, koji je prvo bio avgust prošle godine, pisale su Južne vesti marta tekuće godine.

Rekonstrukcija pruge Niš – Zaječar trebalo da bude završena u junu ove godine, rekao je  prilikom radne posete Zaječaru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Sada se radovi izvode, a dugo su stajali. Puno smo radili na tome da bi rešili objektivne probleme, ne mogu sada nikoga da okrivim, a da budem potpuno objektivan, ali ni da gledam blagonaklono što se toliko kasni. Mi očekujemo da ćemo u junu uspeti da završimo tu prugu“, kazao je Momirović, prilikom posete Zaječaru, nekoliko dana pred lokalne izbore.

Prema nezvaničnim informacijama deo pruge od Crvenog krsta do Matejevca, nije rađen. Od Matejevca do Knjaževca je odlično odrađena rekonstrukcija, ali je signalizacija ukradena, dok deonica od Knjaževca do Zaječara nije rađena. Završetak radova očekuje se u avgustu.