Foto: Pozorište

U Pozorišnom muzeju u Zaječaru je promovisan tematski broj časopisa „Razvitak“ koji je posvećen Adamu Puslojiću, kao uvertira u 37.  Festival mladih pesnika „Mladi maj“, koji će trajati do subote 27. maja.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-centar za kulturu “Zoran Radmilović” je pozdravlio prisutne i zahvalio gostima iz Beograda, Negotina i drugih gradova što su se okupili na promociji 266. broja časopisa „Razvitak“, koji je posvećen velikanu pisane reči, pesniku i prevodiocu, velikom književniku, gospodinu Adamu Puslojiću, koji nas je napustio prošle godine i ostavio iza sebe prazninu koja se teško može popuniti. Đuričić je naglasio da će Adam Puslojić živeti u našim sećanjima i kroz broja pisana dela. On je najavio saradnju sa Adamovom ćerkom , doktorom književnosti Marijom Pusloji, na realizaciji zadužbine koja bi nosila ime Adama Puslojića.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Razvitak” Vlasta Mladenović je istakao da je Adam Puslojić čovek  koji je zadužio našu književnost i kulturu a posebno Timočku Krajinu, koju je  tematski proslavio u svojoj poeziji i koju je beskrajno voleo.

Na promociji tematskoj broja časopisa “Razvitak” stihove Adama Puslojića govorila je njegova ćerka Marija, a o liku i delu velikog pesnika govorili su i negovi prijatelji i saradnici Bratislav Bata Milanović, književnik, Višeslav Živanović, istoričar i pesnik i Bora Dimitrijević, kulturni poslenik. Svoje stihove povećene Adamu Puslojiću, objavljene u 266. Broju „ Razvitka” govorili su Dragoljub Firulović, Bratislav Milanović, Višeslav Živanović i Vlasta Mladenović.

Program će biti nastavljen 25. i 26. maja gostovanjem pesnika u zaječarskim osnovnim i srednjim školama, promocijom knjiga Bratislava Milanovića i Saše Skaluševića, kao i danske kniževnosti, predstavljanjem časopisa „Enklava“ i Festivala „Smederevska pesnička jesen“ i drugim zaniumljivim sadržajima.

Reklame