„Bastionska transverzala“ osmišljena je tako da obuhvata veći broj znamenitosti iz okoline Zaječara koje su privlačne kako za planinare tako i za obične turiste.

Osam od jedanaest kontrolnih tačaka predstavljaju Zaječarski Bastioni, utvrđenja iz 19. veka koja su po svojoj arhitekturi jedinstvena za ove prostore.

Pored istorijskog značaja, oni su privlačni i za planinare, jer su raspoređeni na uzvišenjima oko samog grada. Sa svakog od njih se pruža neverovatan pogled na Zaječarsku kotlinu iz različitih uglova ali i na sve značajnije vrhove istočne Srbije.

Prva hidroelektrana na ovim prostorima u Gamzigradskoj banji, predstavlja kontrolnu tačku broj 5.

Poslednja kontrolna tačka je lokalitet Vlaški do u kome se nalazi spomenik na mestu nekadašnje prve stranice Belgijske pruge, vidikovac ”Krst”, crkva Svetog Jovana, a o lepotama ove klisure suvišno je govoriti.

U sklopu realizacije projekta „Bastionska transverzala“, koji pod pokroviteljstvom Fondacije „Trag“ sprovode zaječarski planinari – članovi društva OPSD „Dragan Radosavljević“, danas je započelo postavljanje smerokaza i informativnih tabli koje omogućavaju kretanje stazom transverzale.

Staza transverzale duga je 68.75 kilometara i biće svečano otvorena 12. maja 2018. godine, kada će ugostiti prve planinare, sportiste i avanturiste, koji žele da se upoznaju sa kulturno istorijskim i prirodnim lepotama grada.

Među planinarima vlada veliko interesovanje, i već sada je gotovo sigurno da će ova transverzala biti i te kako posećena.

Nažalost, zaječarski bastioni i dalje nisu na listi objekata zaštićenih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, već se još uvek vode kao vojni objekti, kao magacinski prostor i stovarišta, iako je očigledno reč o remek delima vojne arhitekture.

Jedan od bastiona nedavno je bio predmet javne prodaje, a samo pukom srećom niko nije otuđio ovo blago – što ne znači da neće.

Foto: Printscreen / Radio Magnum

Oktobra 2016. godine, nakon poslednje zakazane licitacije jednog od bastiona, čelnici grada Zaječara dali su obećanje da će pomoći da se bastioni spasu i da će stati na put daljoj prodaji.

Međutim, to obećanje do dana današnjeg nije održano, niti su preduzete bilo kakve konkretne mere u cilju zaštite ovog jedinstvenog fortifikacionog sistema.

Da li će i kada grad konačno stati u zaštitu bastiona, ostaje da se vidi. Dok se to konačno ne dogodi, planinari će nastaviti da se bore, kao i do sada, za očuvanje ovog blaga koje su nam zaveštali naši predaci.

Foto: Printscreen / List „Timok“
Reklame