Foto: Proglas

Inicijativa „ProGlas“ zahteva nove izbore na svim nivoima i prekid štrajka glađu opozicionih političara. Pozivaju i na protest u subotu, u Beogradu.

Glumuica Svetlana Bojković rekla je da ProGlas poziva sve građane na miran protest u subotu 30. decembra, u 12 časova, kod Terazijske česme.

Građane je pozvala da dođu na protest kako bi pokazali da ne prihvataju prekrajanje izborne volje, dalje obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i rađenje „ogoljene demokratije“ u Srbiji.

Izbore zahtevaju u roku od šest meseci nakon procesa temeljne promene izbornih uslova. Traže istrage protiv odgovornih lica u gradskim i opštinskim upravama, MUP-u i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koji su „zloupotrebili službeni položaj i počinili protivzakonita dela“.

„ProGlas“ pruža podršku studentima, ali i osuđuje nasilne napade na institucije.

Bojković je rekla i da mole sve one koji štrajkuju glađu da prestanu da ugrožavaju svoje zdravlje, njihovu žrtvu cene, ali smatraju ljudski život svetinjom.

Podsetila je da je „ProGlas“ pozvao građane da izađu na izbore u što većem broju, misleći da će masovna izlaznost pomoći da se skupe dokazi o izbornim nepravilnostima i da se makar delimično neutrališa njihov efekat.
Izlaznost iako najveća za proteklih 15 godina nije bila dovoljna za neustralisanje efekta tih nepravilnosti.

ProGlas se zahvalio svim „diskretnim herojima demokratije“, kontrolorima i posmatračima, koji su omogućili da se dokazi o nepravilnostima prikupe, rekla je ona.

Navela je da nije reč samo o funkcionerskoj kampanji, falsifikovanju potpisa za izborne liste, kupovini glasova, već i o izbornim migracijama sa ciljem prekrajanja izborne volje građana u Beogradu i drugim mestima.

„Može se bez oklevanja zaključiti da rezultati na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima ne održavaju stvarnu volju građana“, navela je.

Izvor: Danas

Reklame