Reklame

Žene su nekada rađala više dece, smrtnost je bila velika, a uslovi života teški. O zdravlju žena i nezi porodilja i novorođenčeta malo se znalo, o čemu svedoči i činjenica da se pupčana vrpca presecala srpom – ako je novorođenče devojčica, odnosno sekirom ako je novorođenče dečak.

 

Žene su nekada sa mukom rađale, često stojeći, skrivene u nekom kutu u kući,ili štali. O nezi porodilja i novorođenčadi nije se znalo puno, o čemu svedoči i činjenica da se pupčana vrpca presecala srpom – ako je novorođenče devojčica, odnosno sekirom ako je novorođenče dečak.

Nega porodilje i novorođenčeta zasnivala  se uglanom na praznoverju i životnom iskustvu starijih žena koje su već rađale.

Posle rođenja porodilji u goste niko nije dolazio četrdeset dana, a porodilji se donosila povojnica -presna pogača, luk, jaja, sir – kako bi dete bilo zdravo i kako bi porodilja imala puno mleka.

Već nekoliko dana po rođenju dete bi krstili – jer se smatralo da je greh dete umre nekršteno. Dečija odeća nije se ostavljala po sumraku vani, a voda u kojoj se dete okupa, nije se prolivala preko noći.