ENHANCE_NONE
Reklame

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Novom Koritu prva je planski i od tvrdog materijala sazidana zgrada. Zagrađena je kulukom od dobrovoljnih priloga.

 

Na mestu današnje seoske crkve 1883. godine podignuta je crkva brvnara. Prvi sveštenik koji je službovao u selu zvao se Mihajlo.

U zapisima koji govore o sećanju meštana navodi se da je pop Mihajlo bio izuzetno voljen i cenjen, kao dobar duhovnik i sveštenik koji je brinuo o svojim parohijanima.

Kažu da je pop Mihajlo imao neobično dobro pamćenje, o čemu svedoči i sledeća priča. Na krštenju jedne devojčice roditelji su ga tako srdačno dočekali i ugostili, da je dao reč da, kada se bude udavala, neće naplatiti taksu za venčanje. Godina po godina, dođe i dan venčanja. Posle obavljenog venčanja,  kada su hteli da plate pop Mihajlo je kazao da se jasno seća da je na krštenju kazao da tsksu za venčanje neće naplatiti i da to obećanje sada ispunjava.

Prostor oko nove crkve nedavno su uredili meštani

Crkva brvnara krajem XIX vema zamenjena je novom crkvom, a o njenoj sudbini i istorijatu poslušajte u video prilogu u nastavku teksta.