Veselin Simonović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Reklame

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je danas iznenada u Beogradu u 63. godini. – objavio je portal Nova S

Veselin Simonović bio je jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika.

Bio je urednik u redakcijama „Borbe“, nedeljniku „Vreme“, a potom dugogodišnji urednik dnevnog lista „Blic“.

Od 2020. bio je osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor lista Nova.

Svojevremeno dopisnik „Borbe“ iz Slovenije i potom šef deska „Borbe“, Simonović se prisetio kako ga je kao mladog pripravnika Staša Marinković pozvao u kancelariju, rekavši mu kako ostaju bez cele redakcije u Sloveniji, i da je odlučio da tamo pošalju „nekog mladog, ambicioznog i perspektivnog novinara“. I Simonović se samo četiri dana nakon tog razgovora već obreo u Sloveniji.

Podelio je sa prisutnima i dve anegdote vezane za vinjak, od kojih se jedna desila baš u Sloveniji:

– Vinjak je tada bilo najčešće novinarsko piće, i nisam ga voleo. Staša me je pozvao i rekao da je sutra Savezna konferencija radnog naroda Jugoslavije i da je bitno da Slovenci budu protiv njegove smene. Trebalo je da razgovaram sa predsednikom Socijalističkog saveza radnog naroda Slovenije Jožeom Smoleom. Ali, on je izvadio flašu vinjaka i nije mi dao da prozborim, već je samo sipao. Na pola flaše shvatio sam da ću se napiti i da neću pitati to zašto sam došao, ali dok sam još mogao da govorim upitao sam ga da li će Slovenci glasati za Stašinu smenu, na šta mi je odgovorio: „Ma nećemo naravno. Ajde da popijemo ovo…“ Izašao sam četvoronoške sa konferencije radnog naroda, ali Staša je ostao urednik!

Druga anegdota desila se kada je Simonović bio urednik Unutrašnjepolitičke rubrike „Borbe“, a glavni urednik Manojlo Vukotić. Na kolegijumu mu je predložio da Zoran Mandžuka napiše spoljnopolitički komentar:

– Odem posle kolegijuma u „Prešernovu klet“ i zamolim ga da napiše komentar, a on mi kaže: „Može, ali prvo da popijemo vinjak“. Popili smo nekoliko vinjaka, meni nije bilo dobro, ali posle dva-tri sata dolazi Mandžuka u redakciju sa nekim tezama i besprekorno izdiktira fenomenalan komentar. Ni zarez mu nije falio. To je bila „Borba“. Ponosan sam što sam radio sa velikanima profesije. Jedan od trenutaka na koji sam ponosan jeste i pokretanje „Antiratne akcije“, uoči rata – naveo je Simonović, a uočivši Predraga Koraksića u publici istakao je koliko je ponosan što je Koraks počeo da crta karikature za „Borbu“ dok je on bio šef deska:

– Kada je doneo prvu karikaturu Miloševića bio sam ponosan što sam je objavio na naslovnoj strani. Sećam se da mi je Manja rekao: “Mali, je l` si ti normalan, zatvoriće nas!”. Ali, onda je otišao do Kluba književnika i kad se vratio rekao mi: „Odlično je ovo mali!“

Na nedavnoj izložbi povodom 100. godišnjice nastanka „Borbe“ on je govorio i o svojim profesionalnim ciljevima i idealima.

Upitan da li je portal Nova.rs i dnevna novina „Nova“, na neki način, produženje onoga što je svojevremeno radio u „Borbi“, Veselin je rekao da bi bilo neskromno od njega da to komentariše, dodajući:

– Trudim se da ono što sam nekada radio, radim i sad, i da to moje akumulirano znanje višedecenijskog rada u ozbiljnim, profesionalnim medijima prenesem na moje saradnike. Nadam se da će nešto od toga uzeti, ali već sada je Nova profesionalna redakcija, i tek će biti.

A na pitanje da je cena te borbe ponekad bila prevelika, Veselin Simonović je rekao kratko:

– Za mene nije, ali za moju familiju je često bila.

Reklame