Na kojem god takmičenju u powerliftingu da se pojavi Jelena Marinković iz Knjaževca važi za apsolutnog favorita među najjačim ženama evrope i sveta.Na poslednjem takmičenju održanom u Slovačkoj od 24 do 26.maja, Jelena je oborila rekorde u sve tri discipline: Čučanj – Evropski rekord 150kg, Bench press – Evropski rekord 87.5kg, Deadlift – Evropski rekord 170kg.

„Bila sam u četvoromesečnim pripremama za evropsko prvenstvo po GPC pravilima u Mađarskoj, kada sam 2 nedelje pre toga, otišla prijateljski na powrlerlifting takmičenje u Zadar kod dobrog prijatelja koji je bio organizator.To je trebalo da bude provera forme pred evropsko.Od njega saznajem da se u istom terminu održava i evropsko prvenstvo u Slovačkoj ali po XPC pravilima(druga federacija) i da on ide tamo.Ostalo je istorija“.-objašnjava nam Jelena.

„Saznanje da bih jedina iz Srbije bila u Slovačkoj i jedina stekla šansu da predstavljam Srbiju na jednom takvom sportskom događaju, bila je dodatno uzbuđenje“.

Jelena je kako nam je rekla, u datom momentu promenila smer i fokusirala se na Slovačku.

„Kupila me jedna jako bitna informacija, to takmičenje u Slovačkoj je bilo KVALIFIKACIJSKO ZA PRESTIŽNO SVETSKO DEŠAVANJE U SVETU SPORTA, vrh u sportu, nema dalje, a to je Arnold Sport Festival (organizator Arnold Švarceneger).

Da sport ne poznaje granice dokazuje činjenica da je Jelena imala najveću podršku od Hrvatske ekipe i kako je i sama rekla ovu veliku pobedu posvećuje između ostalog i njima.

„Iz Srbije sam otišla sama na takmičenje ali ni trena nisam bila prepuštena sebi samoj, naime momci iz Hrvatske su sve vreme bili uz mene, pomagali mi na takmičenju, bodrili me, snimali i slikali, posle svakog uspešnog pokušaja delili sreću sa mnom. Jedno nezaboravno i prelepo iskustvo. Moju medalju i pehar za apsolutno najjaču ženu na takmičenju, posvećujem i njima, bez njih, ne bih uspela“.

Jelena će imati samo nekoliko dana odmora jer je već za koji dan očekuju jake pripreme za Arnold sport festival.

„Zajedno sa Laurom Pešić(žena koja me spremala za Slovačku),napravile smo sjajan pomak u totalu(zbir sve tri discipline) i nastavljamo još jače, do svetskog. Krećem laganije treninge da telo odmori a i CNS. Ipak je powerlifting  vrlo stresan po sebi pa telo mora da odmori.

Pred kraj leta kreću opet jači pripremni treninzi jer me oktobra očekuje svetsko prvenstvo. Tu je već konkurencija vrlo jaka i biće potrebno čvrsto da se radi da bi se popelo na tron. Ima dosta jakih cura kojima je powerlifting način života, koje imaju ceo tim ljudi oko sebe, imaju pomoć države, pomoć sponzora…

Što se tiče Arnold Sport Festivala, to će biti vrhunac moje karijere, definitivno. Takmičenje se održava u Ohaju, tako da, pored mog truda, rada, odricanja, posvećenosti, suza, znoja, za to, treba puno para. Ja sam individualni takmičar, pomoć nemam ni od opštine, ni države, jedino, ponekada neki privatnik dobre volje pomogne neki odlazak na takmičenje.

Sada, cifra je malo veća, pa ću morati da računam na mnogo veće srce i volju dobrih ljudi  koji žele da mi pomognu i omoguće odlazak na jedan takav događaj.
Ja bih mogla jedino da se odužim razvučenom zastavom Srbije i himnom sa trona“-rekla je Jelena Marinković.

Arnold sport festival biće održan u Ohaju u Sjedinjenim Američkim Državama sledeće godine a mi Jeleni želimo svu sreću i da svoj rodni Knjaževac kao i celu Srbiju učini još jednom ponosnim što imaju sportiskinju svetskog kalibra.