Foto: pixabay
Reklame

U narodu se smatra je Ivanjdan toliko veliki praznik da se Sunce tri puta zaustavi tog dana. Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom, jer je čitav niz rituala poveren devojkama.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, proroka i Preteče.

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Gospoda Isusa Hrista, kao dete molitve, od prestarelih roditelja Zaharija i Jelisavete.

U životu Sv. Jovana sve je bilo čudno – rođenje, hrana, odeća i vaspitavanje u surovoj judejskoj pustinji.

Kada ga je Bog oslovio u pustinji, odlazi među ljude i počinje da u njihovim dušama priprema staze za dolazak Spasitelja.

Praznik je ustanovljen u IV veku, nakon uspostavljanja Božića.

Narodna verovanja

Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

O Ivanjdanu pletu se venci od ivanjskog cveća, i njima se kite staje, a uoči tog dana, čobani pale brezove lile (vatre), pa obilaze torove i ovce gde čuvaju stoku, a zatim se penju na visove i igraju svakojake igre oko vatri.

Pletenjem venaca se ukazuje na to da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina leta), i da se tim vencima priroda ovenčava. Ti venci ujedno podsećaju i mlade da razmišljaju o svadbenim vencima. Devojke u vence stave crvenu ružu.

Devojke iz Gruže palile su s večeri vatru, a s vencima ivandanjskog cveća celu noć su igrale i pevale.

U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten venac bi stavljala na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima.

Sve se to radi u šali pa je devojački smeh i cika odzvanjao u noći. Ovde se takođe veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući.

U vinogradima se ništa ne radi. Vinogradari se čuvaju i da uđu u vinograd tri dana pre i tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan.

Gružanke devojke posade u saksiji malo žita, a na Petrovdan gledaju kako je niklo.