Foto: Glas Zaječara
Reklame

Merna stanica Agencije za zaštitu životine sredine detektovala je danas u 15 časova u Zaječaru povećanje stepena zagađenja vazduha i kvalitet vazduha je označen kao zagađen. U gradu na Timoku povećan nivo Azot dioksida (NO2).

Krajem prošle godine merna stanica Agencije za zaštitu životine sredine detektovala je povišen nivo ugljen monoksida, pre tri dana izmeren je povećan nivo Azot dioksida (NO2), dok je danas u 15 sati opet detektovan povišen nivo Azot dioksida (NO2).

Prema podacima Agencije danas u 15:00 sati zabeleženo je najveće prisustvo Azot dioksida (NO2), čak 168,44 mikrograma po metru kubnom.

Najveća količina azotnih oksida nastaje pri radu elektrana i motornih vozila koje za svoj rad koriste tečno gorivo, pri čemu se stvara visoka temperatura što izaziva reakciju između kiseonika i elementarnog azota iz vazduha, a čiji su produkti azotni oksidi. Azot dioksid može da se veže za hemoglobin pri čemu se stvara oksiazohemoglobin koji onemogućava osnovnu funkciju hemoglobina – prenos kiseonika. Jedinjenja azota se danas ubrajaju u grupu vodećih karcinogena pluća, želuca i mokraćne bešike.

Imajući u vidu da se situacija neće bitno menjati u narednim danima, generalna preporuka je da osobe koje imaju hronične tegobe izbegavaju izlazak u kasnim popodnevnim časovima, odnosno boravak na otvorenom, osim u slučaju krajnje nužde.

Ista preporuka važi i za decu, kao i za trudnice.